Hidroelectricitate

Află cum utilizăm apa pentru a produce energie curată.

Puterea apei

Proiectele hidroelectrice folosesc apa ca forță motrice prin exploatarea debitului și a diferenței de înălțime. Descoperă sistemul hidroenergetic din portofoliul nostru, aflat în vestul țării.

Sistemul hidroenergetic din Caraș-Severin

Prin preluarea acțiunilor companiei producătoare de energie regenerabilă TMK Hydroenergy Power, operăm sistemul hidroenergetic din județul Caraș-Severin, care include 5 microhidrocentrale – Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2, Breazova 1 și Breazova 2 – și amenajările hidro aferente, cu o putere instalată de peste 22 MW.

Sistemul hidroenergetic din Caraș-Severin este unul retehnologizat, dotat cu echipamente de generare moderne (ansambluri de turbine, generatoare, pompe) și echipamente de comandă și control de ultimă generație, asigurând producerea energiei din surse hidro la standarde înalte. Centrala solară plutitoare de pe lacul Grebla și microhidrocentrala Breazova 2 sunt două noi proiecte incluse în sistem, pe care te invităm să le descoperi.

Centrala solară plutitoare de pe Lacul Grebla

Acest prim sistem plutitor de energie fotovoltaică de 1.000 kW din România evidențiază beneficiile de mediu ale panourilor solare plutitoare, mizând pe energia inepuizabilă a soarelui și apei și pe o infrastructură electrică solidă. Întinsă pe 30.420 m² din suprafața lacului Grebla, centrala solară are ca unul dintre principalele obiective reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Reducerea anuală estimată depășește 333 tone CO2.

Breazova 2, microhidrocentrala de pe barajul Văliug

Microhidrocentrala Breazova 2 este amplasată pe barajul Văliug, situat în centrul sistemului hidroenergetic din Caraș-Severin. Are o putere instalată de 0,367 MW și o producție anuală de aproximativ 1.600 MWh. Obiective: creșterea producției de energie electrică din surse regenerabile și acoperirea unei părți din consumul intern pentru infrasctructura hidroenergetică.