Idei pentru acasă

Cum se igienizează corect un aparat de aer condiționat

La fel ca alte electrocasnice care necesită întreținere pentru a rămâne în stare bună de funcționare, și aparatul de aer condiționat are nevoie de o igienizare regulată.

Ghid complet: cum se igienizează corect un aparat de aer condiționat

Ți se întâmplă să te îmbolnăvești des pe perioada verii, mai ales după ce te expui la răcoarea generată de aparatul de aer condiționat? O cauză ar putea fi legată de bacteriile acumulate la nivelul filtrelor aparatului. La fel ca alte electrocasnice care necesită întreținere pentru a rămâne în stare bună de funcționare, și aparatul de aer condiționat are nevoie de o igienizare regulată. Calitatea aerului pe care îl respirăm este extrem de importantă pentru prevenția anumitor boli, iar acest lucru se aplică și pentru spațiile închise. 

Dacă obișnuiești să folosești aparatul de aer condiționat în sezonul cald, ține minte că, înainte de a-l utiliza, este necesar să te ocupi de igienizarea acestuia. Nu numai că vei preveni apariția unor afecțiuni la nivelul sistemului respirator, ci vei evita și posibilele defecțiuni ale unor componente. În cele ce urmează, află de ce este important să faci cu regularitate o curățare aer condiționat și ce presupune această procedură:

Service aer condiționat

Servicii de cuățare și igienizare pentru aparatele de aer condiționat

Descoperă oferta PPC pentru serviciul de curățare și igienizare pentru aparatele de aer condiționat

Vezi aici oferta

De ce e important să cureți aparatul de aer condiționat?

La fel cum nu te-ai aștepta ca mașina ta să funcționeze corect fără o revizie regulată, nici aparatul de aer condiționat nu poate funcționa optim fără o întreținere corespunzătoare. Iată de ce este important să respecți acest lucru:

  • Calitate mai bună a aerului interior: Cu alte cuvinte, sănătate înainte de toate. Un aparat de aer condiționat care nu a fost curățat frecvent acumulează praf, bacterii, mucegai și polen, care se răspândesc în aer de fiecare dată când pornești dispozitivul. Acestea sunt inspirate de cei care locuiesc în casă și pot cauza apariția bolilor respiratorii și a alergiilor. Cu o igienizare aer condiționat regulată, scazi riscul apariției acestor afecțiuni și menții o atmosferă mai curată în interior;
  • Eficiență îmbunătățită: Toate acumulările de praf și reziduuri pun presiune asupra aparatului de aer condiționat, care împiedică fluxul normal al aerului și capacitatea de răcire;
  • Facturi mai mici la electricitate: Un aparat de aer condiționat neigienizat consumă mai multă energie deoarece trebuie să lucreze mai mult pentru a răci casa. Curățarea lui regulată poate reduce consumul de energie cu până la 25%;
  • Prevenirea reparațiilor costisitoare: O altă problemă generată de acumularea de mucegai și praf în filtre sunt defecțiunile aparatului de aer condiționat. O presiune prea mare pusă asupra aparatului poate cauza defecțiuni în timp. Spre exemplu, un furtun înfundat de eliminare a condensului determină curgerea apei din unitatea centrală. Atunci când faci o igienizare, nu numai că îi prelungești durata de viață, ci poți detecta din timp posibile defecțiuni.

Cu ce frecvență trebuie să cureți aparatul de aer condiționat?

Frecvența cu care este necesar să cureți aparatul de aer condiționat se stabilește în funcție de cât de des îl folosești. Dacă obișnuiești să îl folosești doar pe perioada verii, atunci este necesar să faci o igienizare doar o dată pe an, înainte de începerea sezonului cald. În schimb, dacă obișnuiești să utilizezi aparatul și în timpul iernii, pentru încălzire, atunci este necesar să îl cureți o dată la șase luni sau chiar mai des, în situația în care locuiești într-un mediu foarte poluat.

Care sunt semnele care anunță că e cazul să igienizezi aparatul de aer condiționat?

Dacă a trecut mai mult timp de când nu ai igienizat aparatul sau nu mai știi cand ai făcut acest lucru cel mai recent, iată ce semne îți pot arăta că este necesară curățarea dispozitivului:

  • Mirosuri neplăcute: Dacă simți un miros neplăcut sau de mucegai când pornești aparatul, acesta este un semn clar că în interior, respectiv pe tăvița de condens și pe țevile vaporizatorului, s-au acumulat bacterii, ciuperci sau mucegaiuri, care necesită o curățare imediată;
  • Flux de aer redus: Un flux de aer slab sau redus indică faptul că filtrele de aer sunt înfundate cu praf și murdărie, ceea ce împiedică funcționarea eficientă a aparatului.
  • Consumul crescut de energie: O creștere inexplicabilă a facturii de energie electrică poate fi cauzată de un aparat de aer condiționat care lucrează mai mult pentru a compensa pentru filtrele murdare sau componentele interne înfundate;
  • Zgomote neobișnuite: Dacă aparatul produce zgomote ciudate, cum ar fi șuierături, este posibil ca praful și murdăria să fi afectat ventilatorul sau alte părți mobile;
  • Aparatul nu răcește eficient: Chiar dacă setezi aerul condiționat la temperatura optimă pe timp de vară pentru interior, acesta nu mai răcește eficient. Cauza poate fi legată de acumularea de praf pe filtre și pe evaporator, ceea ce îi afectează capacitatea de răcire;
  • Probleme de sănătate: Apariția unor simptome respiratorii, cum ar fi tuse, dificultăți de respirație, alergii sau iritații ale ochilor, poate fi un semn că aerul condiționat este contaminat cu bacterii, ciuperci sau alergeni;
  • Condiții de umiditate neobișnuite: Formarea de condens excesiv pe unitatea interioară sau în jurul acesteia poate indica un nivel ridicat de umiditate și, implicit, o posibilă proliferare a mucegaiului;

Cum se curăță aparatul de aer condiționat?

Pasul 1: Curățarea unității interioare a aparatului

În general, pentru a te asigura că aparatul este igienizat corect, este indicat să apelezi la un specialist sau, și mai simplu, să achiziționezi un pachet cu servicii de mentenanță pentru aerul condiționat. Iată ce pași ar trebui să urmezi atunci când faci o igienizare a unui aparat de aer condiționat de tip split, format dintr-o unitate exterioară și una interioară:

Înainte de orice intervenție la nivelul unității, este necesar să deconectezi de la priză aparatul, pentru a evita eventuale accidente. Unitatea interioară este componenta care este montată în interiorul locuinței, responsabilă cu distribuirea aerului răcit sau încălzit în încăpere. Începe prin curățarea unității cu o lavetă pe care ai aplicat o soluție de degresare, după care scoate masca interioară a aparatului, înlătură praful și spal-o cu apă și detergent și dezinfecteaz-o cu alcool etilic. O regulă importantă este să nu o pui înapoi până când aceasta nu s-a uscat complet. 

Pasul 2: Curățarea filtrelor

Pe filtre se adună cele mai multe bacterii și praf, de aceea este important să nu omiți acest pas absolut necesar. Cât timp masca interioară a aparatului se usucă complet, ocupă-te să scoți filtrele de aer. După ce ai făcut asta, ai două opțiuni disponibile: fie să le cureți, fie le înlocuiești cu filtre noi, de la același producător. Dacă alegi să le cureți, o poți face cu o soluție specială pentru aerul condiționat sau cu apă și săpun sau oțet. Indiferent de metoda aleasă, asigură-te că ai la îndemână un aspirator și o perie.

Totodată, verifică admisia și refularea, deoarece există posibilitatea ca fluxul de aer să fie blocat din cauza depunerilor. Pentru verificarea admisiei, este necesar să localizezi grilajele sau zonele prin care aerul este tras în unitate și să îndepărtezi cu un aspirator sau cu o perie orice blocaj vizibil, determinat de praf sau reziduuri. În ceea ce privește verificarea refulării, localizează fantele sau grilele prin care aerul este expulzat, după care curăță-le cu un aspirator sau cu o perie moale.

Pasul 3: Curățarea celorlalte componente din unitatea interioară

După curățarea filtrelor, următorul pas este curățarea vaporizatorului, care este responsabil pentru transferul termic în aparatul de aer condiționat. Vaporizatorul poate acumula și el praf și murdărie, ceea ce duce la un randament scăzut și la apariția unor mirosuri neplăcute în timpul funcționării. Curățarea vaporizatorului se face de obicei cu soluții de degresare, pentru a îndepărta aceste depuneri.

Turbina, respectiv ventilatorul, este o altă componentă care trebuie curățată în cadrul procesului de igienizare a aparatului de aer condiționat. Ventilatorul are rolul de a face aerul să circule pe vaporizator, în cazul unității interioare, și pe condensator, în cazul celei exterioare, facilitând schimbul termic. Aceasta funcționează într-un mediu cu aer umed, care poate favoriza formarea mucegaiului. La fel ca în cazul celorlalte componente, și turbina se demontează, se spală și se dezinfectează.

O altă componentă ce necesită o curățare este condensatorul, cel care are rolul de a transforma agentul frigorific din stare de gaz în stare de lichid rece. Această componentă este formată dintr-o rețea de țevi pe a căror suprafață se depune o cantitate mare de praf și murdărie, care afectează randamentul aerului condiționat. Pentru curățarea rețelei de țevi, apelează la o soluție special degresantă, care înlătură eficient mizeria.

În final, tăvița de condens este curățată pentru a elimina impuritățile care s-au acumulat și care pot duce la înfundarea evacuării apei din aparat și la apariția unui miros neplăcut. 

Pasul 4: Curățarea unității exterioare a aparatului

Curățarea unității exterioare este mai complicată decât a celei interioare, de aceea este indicat să apelezi la o echipă de specialiști. Pentru început, se oprește alimentarea electrică și se deschide carcasa unității, pentru un acces mai rapid la componente. Pentru curățarea prafului și murdăriei, specialistul trebuie să spele condensatorul, carcasa și restul componentelor cu un lichid special. Acesta va verifica și circuitul cu freon și îl va reumple, dacă este necesar. 

Pentru evitarea eventualelor pagube cauzate de scurtcircuite, este important să te asiguri că toate componentele s-au uscat complet înainte de a le monta la loc și de a reporni aparatul de aer condiționat.

Aparate de aer condiționat

Descoperă oferta PPC pentru aparate de aer condiționat

Vezi oferta PPC la aparte de aer condiționat!! Alege modelul care te avantajează și completează formularul online

Vezi modelele de aparate de aer condiționat

Care sunt cele mai comune greșeli pe care le poți face atunci când cureți aparatul de aer condiționat?

Chiar dacă igienizarea aerului condiționat poate fi o procedură simplă pentru unii, indicat este să apelezi la o echipă de specialiști. În acest fel, poți evita câteva greșeli comune care pot afecta performanța aparatului, precum:

  • Folosești soluții chimice agresive – Nu degeaba există soluții de curățare special concepute pentru aparatul de aer condiționat, care nu afectează în niciun fel componentele. Dacă nu ești sigur de efectele pe care le-ar putea avea anumite soluții pe care le ai acasă, cel mai bine este să ceri recomandări de produse unui specialist;
  • Nu cureți corect filtrele – Atunci când cureți filtrele, verifică instrucțiunile producătorului, pentru o funcționare optimă a aparatului. Dacă alegi să cumperi unele noi, asigură-te că iei unele compatibile cu aparatul tău;
  • Dezasamblezi incorect componentele – În timpul dezasamblării unității de aer condiționat, se întâmplă frecvent să pierzi piese mai mici sau să le deteriorezi. Pentru a evita astfel de greșeli, caută un tutorial video pe internet, care îți poate arăta exact cum dezasamblezi aparatul;
  • Uzi excesiv componentele – În timpul curățării, trebuie să eviți umezirea excesivă a componentelor interioare, cum ar fi circuitele electrice sau motoarele, deoarece poți defecta ușor aparatul;
  • Uiți să faci o verificare finală – După ce ai terminat curățarea și igienizarea, este important să verifici încă o dată toate componentele pentru a te asigura că totul este în ordine și că nu ai omis niciun pas important;
  • Încerci să repari singur aparatul – Există situații în care poți întâmpina dificultăți în timpul igienizării, cum ar fi să te confrunți cu unele defecțiuni. Cel mai indicat, în aceste cazuri, este să soliciți serviciile unui tehnician calificat, deoarece aparatul de aer condiționat se poate strica definitiv;

Cum să-ți întreții aparatul de aer condiționat pentru o performanță optimă?

Pentru a prelungi durata de viață a aparatului, este necesar să îi asiguri și o întreținere aer condiționat. O poți face atât prin implicarea ta, cât și cu ajutorul unui specialist în mentenanță și reparații aer condiționat. Iată ce poți face:

  • Schimbarea filtrelor de aer

Filtrele de aer din sistemul aparatului de aer condiționat ajută la captarea particulelor nedorite din aer – inclusiv mucegai, praf, polen, păr de animale, bacterii și virusuri -, îmbunătățind astfel calitatea aerului interior. Un filtru înfundat suprasolicită sistemele mecanice și nu poate filtra aerul care trece, de aceea este important să le cureți sau să le schimbi la timp și vei reduce consumul de energie al aparatului de aer condiționat cu până la 15%.

  • Curățarea deșeurilor din jurul unității exterioare

Indiferent dacă locuiești sau nu într-o zonă cu mulți copaci sau polen, trebuie să te asiguri că zona din jurul unității de aer condiționat este curată. Șterge și îndepărtează tot ce ajunge pe unitatea exterioară – praf, frunze -, pentru a preveni blocarea aparatului de aer condiționat. 

  • Programarea reviziilor profesionale ale aparatului

Programează o revizie anuală sau una pre-sezon la un tehnician HVAC (acronim din limba  engleză, Heating, Ventilation, Air conditioning)  pentru a preveni posibile defecțiuni ale aparatului. În cazul în care apar defecțiuni în timpul anului, poți programa o întâlnire pentru a fi verificată unitatea și pentru a face orice reparație, dacă este necesară.

Pentru a avea parte de confort atât în sezonul cald, cât și în cel rece, este important să nu omiți etapa de igienizare a aparatului de aer condiționat. Nu numai că vei preveni anumite afecțiuni respiratorii, ci vei avea beneficii și în ceea ce privește factura la energie electrică.

Sursa foto: Shutterstock.com