Idei pentru acasă

Cum reduci consumul de energie electrică într-un apartament cu 3 camere – măsuri smart, la îndemână

Astăzi, conceptul de economisire a resurselor ar trebui să însemne, de fapt, optimizarea consumului, fără a renunța la confort.

Cum reduci consumul de energie electrică într-un apartament cu 3 camere

Astăzi, conceptul de economisire a resurselor ar trebui să însemne, de fapt, optimizarea consumului, fără a renunța la confort. În anul 2022, omenirea resimte nevoia consumului responsabil al resurselor atât pentru economie inteligentă în fiecare locuință, cât și pentru asigurarea sustenabilității. În continuare, îți vom prezenta, cu ajutorul unui studiu de caz, cum poți să Fii smart pe energie, făcând alegeri inteligent și mici schimbări în obiceiurile de consum.

Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele-cheie legate de formule pe baza cărora se calculează diferite metode de eficiență energetică.

Ce electrocasnice se folosesc într-un apartament cu 3 camere

Fii smart pe energie nu este doar un concept abstract sau un deziderat care nu poate fi atins. Înseamnă un consum responsabil, deci inteligent, de energie, fără un impact negativ asupra calității vieții, și, în cele ce urmează îți explicăm cum poți acționa concret în acest sens. Stă în puterea ta să faci schimbări inteligente, iar noi te susținem. 

Ca să vezi cum ai putea să reduci consumul de energie într-un apartament cu 3 camere, îți propunem un exercițiu de imaginație. În parteneriat cu Energy Policy Group (EPG), am construit următorul scenariu, în care tu poți juca ce rol dorești: 

Familia Alexandrescu locuiește din anul 2016 într-un apartament cu 3 camere în sectorul 1 din București. Emilia și Dorin au împreună doi copii, pe Maria și Cosmin. Imobilul în care locuiesc are 7 etaje, a fost construit în 1963 și reabilitat în 2013, prin programele naționale de eficientizare energetică a blocurilor de locuințe – termoizolarea fațadei și schimbarea tâmplăriei vechi cu una din termopan. Apartamentul familiei Alexandrescu este situat la etajul 5 și are o suprafață de 75 de metri pătrați. 

Având doi copii, familia Alexandrescu este conștientă de importanța economisirii într-un mod inteligent și încearcă să reducă folosirea gazului și a electricității, fără a le fi afectat confortul. Contextul ultimilor ani și sezonul rece i-au determinat pe Emilia și Dorin să se gândească mai bine la cum pot avea un consum eficient, iar una dintre soluții este achiziționarea unor electrocasnice mai bune din punct de vedere energetic decât cele pe care le au. 

Familia Alexandrescu își asigură confortul utilizând electrocasnice pe care le-au achiziționat de când s-au mutat în apartament. În afară de acestea, în locuință mai sunt și alți consumatori: 12 becuri incandescente (consum individual de 60W/h), 2 lampadare și o veioză, ce folosesc, de asemenea, becuri incandescente. În plus, familia Alexandrescu deține 4 telefoane mobile care consumă aproximativ 10 kWh anual pentru a fi încărcate. 

Iată care sunt, mai exact, electrocasnicele familiei Alexandrescu:

  • Frigider – Un frigider cu două uși din clasa energetică F, achiziționat în 2020, de 306 litri, cu un consum anual de energie de 280 kWh, cu sistem de dezghețare manual.
  • Mașină de spălat rufe cu uscător încorporat – O mașină de spălat rufe cu uscător încorporat din clasa energetică C, cu o capacitate de încărcare de 9 kg și un consum de energie anual de 1100 kWh.
  • Mașină de spălat vase – O mașină de spălat vase din clasa energetică F, cu un consum de 325 kWh la 100 de spălări și un consum mediu anual de apă de 2660 l, de 60 cm lățime.
  • Televizor – Două televizoare, unul din clasa F achiziționat în 2017, cu diagonală de 139 cm, HD, LED, cu un consum de 60 kWh/1000h, cu consum anual de 100 kWh, respectiv un SMART TV achiziționat recent, din clasa energetică F, cu diagonala de 100 cm, cu un consum anual de 44 kWh/1000h.
  • Aragaz electric – Un aragaz electric din clasa C, achiziționat în anul 2016, cu 4 ochiuri de gătit, putere de 3000 W, cu un consum anual de 1000 kWh.
  • Aspirator – Un aspirator din clasa C, achiziționat în anul 2017, cu o capacitate de 1,8 litri și o putere de 1500 W, cu consum anual însumând 750 kWh.
  • Fier de călcat – Un fier de călcat din clasa D, achiziționat în anul 2014, de 420 ml și putere de 3000 W, cu un consum anual de 800 kWh.
  • Laptop – Două laptopuri, unul din clasa energetică B, achiziționat în anul 2018, cu procesor de 4,4 GHz și ecran full HD, cu un consum anual de 253 kWh, incluzând și modul stand-by, iar celălalt cu procesor 1,1 GHz, cu ecran full HD de 15,6 inch, cu un consum anual de 131 kWh.
  • Calorifer electric – Un calorifer electric cu 11 elemente de dimensiuni 125×580 mm, cu o putere maximă de 2500 W, rezultând un consum agregat pentru lunile de iarnă de 675 kWh.

Înlocuirea produselor electrocasnice existente: ce economii pot aduce 

Așa cum poți observa în lista cu electrocasnice a familiei Alexandrescu, acestea fac parte din clase inferioare de consum energetic. Prin urmare, aparatele vor consuma mai multă energie electrică și este posibil să aibă și o durată de viață mai scurtă. Ce poate face familia Alexandrescu? Le poate înlocui cu unele superioare din punctul de vedere al consumului de energie, astfel: 

  • un frigider din clasa energetică A ar consuma cu aproximativ 25% mai puțină energie electrică;
  • o mașină de spălat din clasa energetică B ar consuma cu 18% mai puțină energie electrică, iar una din clasa A ar consuma cu 35% mai puțin decât cea actuală; 
  • un televizor din clasa B cu aceleași specificații tehnice ar reduce consumul de electricitate cu 20%, iar unul din clasa energetică A ar consuma cu 40% mai puțin;
  • un aragaz electric din clasa energetică B ar consuma cu 20% mai puțină energie electrică, iar pentru un aragaz electric nou clasa A de 50 de litri și 2000 W putere, consumul de energie s-ar diminua cu 50%;
  • un fier de călcat din clasa B ar reduce consumul de energie electrică cu 23%, iar pentru unul nou din clasa A de 320 ml și 1500 W, consumul ar scădea cu 40%;
  • un aspirator din clasa B ar reduce consumul de energie electrică cu 20%, iar pentru un aspirator din clasa A de 1,5 litri și o putere de 1000 W, consumul s-ar diminua cu 45%;
  • un laptop din clasa A cu aceleași specificații ca cel actual ar reduce consumul de energie electrică cu aproximativ 30%.

În plus, familia Alexandrescu poate schimba și cele 12 becuri incandescente folosite pentru iluminarea locuinței, precum și becurile lampadarelor și veiozei de birou. Înlocuindu-le cu becuri tip LED, consumul anual de electricitate pentru acestea s-ar reduce cu aproximativ 80%.

Activând factura prin e-mail, îți garantează faptul că o vei primi imediat după emitere, fără a mai exista timp de așteptare pentru livrare prin poștă. Astfel, analizezi mai repede consumul de energie electrică și vezi ce măsuri poți lua pentru a economisi smart. În plus, vei proteja mediul înconjurător și vei avea acces oricând la arhiva facturilor tale.

Cum folosești produsele electrocasnice într-un mod optim, pentru a economisi energie?

Înlocuirea electrocasnicelor dintr-o locuință nu este suficientă pentru a consuma energie inteligent. Te poți bucura de cele mai bune rezultate folosind aparatele electronice din locuința ta și în același timp economisind energie, după cum îți vom prezenta în continuare. 

Reducerea consumului de energie electrică la frigider

Frigiderul este unul dintre cei mai mari consumatori dintr-o locuință. Dacă vrei să Fii smart pe energie și pentru a consuma responsabil energia electrică, urmează aceste sfaturi:

  • amplasează frigiderul într-un loc aerisit și ține-l departe de surse de căldură;
  • nu pune alimente fierbinți sau calde în interiorul frigiderului; 
  • deschide frigiderul doar atunci când este necesar și închide ușile cât mai repede;
  • dezgheață și curăță frigiderul înainte ca stratul de gheață să aibă 2 mm grosime;
  • temperatura ideală pentru frigider este de 6°C, iar pentru congelator de -18ºC. 

Reducerea consumului de apă și energie când folosești mașina de spălat

Mașina de spălat îți face viața mult mai ușoară, cu toate că este un consumator de resurse destul de mare. Poți să te bucuri de avantajele acestui electrocasnic și poți economisi în același timp, dacă: 

  • pornești mașina de spălat rufe doar în momentul în care aceasta este plină;
  • pentru spălare folosești doar apă rece sau la o temperatură cât mai joasă, cea caldă fiind indicată doar pentru hainele foarte murdare. Spălarea la o temperatură de 20ºC față de 40ºC ar reduce consumul de energie electrică cu 50%.
  • cureți filtrul de spălare și utilizezi produse de dizolvare a calcarului pentru a avea o mașină de spălat rufe performantă timp îndelungat.

Eficientizarea consumului de energie pentru mașina de spălat vase  

Mașina de spălat vase este văzută adesea ca un moft, iar multe persoane consideră că vor consuma mai multă apă dacă o vor folosi. Adevărul este că o mașină de spălat vase va consuma mai puțină apă decât dacă ai spăla vasele de mână. Poți să Fii smart pe energie utilizând o mașină de spălat dacă: 

  • folosești mașina de spălat vase doar când ai suficiente vase murdare pentru a o umple  la capacitate maximă;
  • utilizezi programul „Eco”, care consumă mai puțină apă și energie. 

Limitarea consumului de energie electrică pentru televizor  

Televizorul te relaxează și te distrează, însă, poate reprezenta unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din casă. Bucură-te în continuare de filme și emisiuni, fără teama unui consum mai mare, aplicând aceste sfaturi: 

  • nu lăsa televizorul aprins atunci când nu îl urmărești;
  • utilizează modul „Consum redus”, care scade intensitatea luminozității, și stabilește un nivel al volumului mediu pentru a reduce consumul de energie electrică;
  • măsoară și stabilește cu atenție mărimea optimă a televizorului dorit. Consumul de energie electrică este direct proporțional cu mărimea ecranului.

Consumă responsabil energia electrică folosind cuptor și aragaz electric 

Gătitul devine o plăcere și te vei bucura de reducerea consumului de energie electrică dacă ții cont de următoarele sfaturi:  

  • utilizează ustensile fabricate special pentru aragazul electric, pentru a găti eficient și a diminua timpul de utilizare;
  • taie ingredientele în bucăți mici pentru a grăbi procesul de gătire;
  • folosește capace atunci când gătești – inclusiv atunci când fierbi apa – pentru a împiedica pierderea căldurii;
  • nu porni aragazul sau cuptorul electric înainte de a începe să-l folosești, deoarece acestea se încălzesc foarte repede și nu necesită timp suplimentar pentru a ajunge la temperatura dorită.

Economisește energie când utilizezi fierul de călcat

Poți avea haine perfect călcate și un consum eficient de energie dacă: 

  • încerci să calci toate hainele atunci când încălzești fierul de călcat. Nu-l înfierbânta de mai multe ori pe zi pentru a călca hainele pe rând;
  • nu lăsa fierul în priză dacă nu-l utilizezi și evită să faci pauze când îl folosești, pentru ca fierul să nu se răcească.

Consumă energie smart când folosești aspiratorul 

Poți avea o casă curată, fără fir de praf, utilizând aspiratorul în mod inteligent: 

  • conectează-l la o sursă de energie electrică doar în momentul utilizării acestuia;
  • folosește-l, pe cât posibil, doar pentru curățenia săptămânală, firimiturile și alte mici gunoaie apărute în fiecare zi putând fi strânse cu ajutorul măturii;
  • curăță cel puțin o dată pe lună filtrele aspiratorului pentru a-i asigura o performanță ridicată timp îndelungat. 

Fii smart pe energie când folosești laptopul 

Laptopul este prezent în viața ta și te poate ajuta atât să te distrezi, cât și pentru a lucra. Poți economisi energie când utilizezi laptopul dacă:

  • la achiziționarea unui laptop iei în calcul în special memoria și puterea de procesare, întrucât desfășurarea lentă a operațiunilor duce la un consum mai mare de energie;
  • stingi laptopul atunci când nu-l folosești mai mult de 30 de minute, nu-l lăsa în modul stand-by pentru perioade mai lungi de timp, deoarece acesta continuă să consume energie electrică;
  • activează setarea dispozitivului tău de oprire automată după un anumit timp de inactivitate;
  • stabilește luminozitatea ecranului la un nivel mediu, economisind astfel circa 15-20% din consumul de energie. La nivelul minim de luminozitate vei economisi 40% din consumul obișnuit;
  • folosește imagini de fundal închise la culoare pentru a reduce consumul de energie electrică al computerului;
  • scoate încărcătorul din priză după ce laptopul a fost complet încărcat. 

Aplicatia myPPC îți permite să urmărești consumul lunar de energie electrică, pentru a vedea dacă măsurile pe care le-ai luat au fost eficiente și pentru a implementa și alte schimbări, dacă este cazul, pe drumul tău spre a deveni un consumator smart.

Fii smart pe energie alături de noi

Fiecare consumator, deci și tu, are puterea de face mici schimbări în locuință pentru eficientizarea consumului de energie, menținând în același timp stilul de viață confortabil. Putem fi partenerul ideal care să te sprijine pe drumul de a deveni un consumator inteligent.

Alege un partener de încredere, așa cum suntem noi, să fii Smart pe Energie.

Avantajele parteneriatului cu noi

PPC poate deveni și partenerul tău de încredere, care te va ajuta să Fii smart pe energie, la fel cum ajută milioane de clienți din întreaga țară. Venim în ajutorul fiecărui client în demersul de reducere a consumului de energie, furnizând sfaturi ușor de aplicat. Limitarea consumului de energie electrică este un îndemn la nivel european și este considerat ca fiind o măsură eficientă pentru a proteja mediul și pentru a prețui resursele acestei planete. Fiecare consumator poate economisi inteligent și în același timp se poate bucura de gradul de confort obișnuit, deoarece economisirea inteligentă nu impune restricții. 

 Digitalizarea serviciilor reprezintă unul dintre demersurile Grupului PPC pentru a fi mai aproape de oameni și pentru a-i ghida să consume energia în mod inteligent. Descoperă pe site ce înseamnă serviciile digitale.

Așadar, sperăm să pui în aplicare sfaturile oferite pentru a începe să economisești inteligent și să fii Smart pe Energie!