Idei pentru acasă

Ce trebuie să știi când alegi aparatul de aer condiționat: ghid complet

Este important să cunoști principalele criterii după care să alegi un aparat de aer condiționat, dar și alte informații utile pentru confortul și bugetul tău.

Ghid complet: ce trebuie să știi când îți alegi aparatul de aer condiționat

Te pregătești pentru cele mai călduroase zile ale anului? Ai două variante la dispoziție: fie pleci către o destinație de vacanță răcoroasă, fie îți instalezi un aparat de aer condiționat. Pentru a avea parte de confort și când revii acasă, cel mai bine este să optezi pentru cea de-a doua variantă – o soluție inteligentă pe termen lung. 

Dacă te afli la prima ta achiziție, cu siguranță îți dorești să faci o alegere cât mai bună, pentru a nu te confrunta pe viitor cu probleme legate de confortul termic sau de reparații neprevăzute. Însă, atunci când vine momentul să verifici online mai multe oferte de aer condiționat, îți poate fi mai greu să te decizi pentru un anumit produs. Din acest motiv, este important să cunoști  principalele criterii după care să alegi un aparat de aer condiționat, dar și alte informații utile pentru confortul și bugetul tău:

Ce este și cum funcționează aparatul de aer condiționat?

În România, majoritatea locuințelor dotate cu un aparat de aer condiționat dețin modelul tip split, format din două unități: cea exterioară și cea interioară. Prima unitate este formată dintr-un compresor de aer condiționat, un ventilator, un condensator și un rezervor pentru agent refrigerant. Cea de-a doua, cea interioară, este formată dintr-un ventilator, un vaporizator, din filtre și anumite elemente de control la distanță, care ajută la reglarea temperaturii și la alte funcții ale aparatului.

Procesul de răcire începe în unitatea interioară, unde ventilatorul atrage aerul cald din încăpere. Acest aer trece printr-un filtru care îndepărtează particulele de praf și alte impurități. Aerul curat ajunge apoi la vaporizator, unde agentul refrigerant, aflat în stare lichidă, absoarbe căldura din aer, transformându-se în gaz. Acest proces răcește aerul, care este apoi eliberat înapoi în cameră.

Agentul refrigerant în stare gazoasă este trimis către unitatea exterioară, unde compresorul îl comprimă, crescându-i presiunea și temperatura. Ventilatorul din unitatea exterioară ajută la răcirea agentului refrigerant încălzit, eliminând căldura în mediul exterior. Agentul refrigerant, acum răcit și transformat din nou în lichid, este returnat la rezervorul din unitatea interioară, pregătit să înceapă un nou ciclu de răcire. 

Atunci când achiziționezi un aparat de aer condiționat, asigură-te că acesta nu utilizează freonul ca agent refrigerant, deoarece folosirea lui va fi interzisă de către Uniunea Europeană începând cu anul 2025.

Aer condiționat

Vezi oferta de aparate de aer condiționat de la PPC

Descoperă oferta PPC la aparate de aer condiționat cu o clasă energetică eficientă! Beneficiezi de plata în tranșe și instalare inclusă în preț

Vezi modelele de aparate de aer condiționat

Care sunt avantajele utilizării unui aparat de aer condiționat?

Un aparat de aer condiționat își poate dovedi utilitatea în orice sezon, atunci când vremea nu îți asigură un confort termic ridicat. Totuși, dacă faci o alegere smart și îi oferi aparatului o igienizare regulată, te poți bucura de și mai multe avantaje:

  • Confort termic: Ai parte de zile mai răcoroase primăvara sau toamna, iar caloriferele tale racordate la sistemul centralizat de termoficare nu funcționează? Soluția cea mai la îndemână este aerul condiționat. Dacă optezi pentru cel mai bun aer condiționat pentru încălzire, dar și pentru funcția de răcire, te bucuri de confort termic pe tot parcursul anului. Iar un avantaj al confortului tehnic, mai ales dacă obișnuiești să lucrezi de acasă, este că îți vei crește nivelul de productivitate;
  • Îmbunătățirea calității aerului: Aparatele de aer condiționat moderne au filtre încorporate, care au rolul de a elimina praful, alergenii și alte particule, ceea ce înseamnă că vei respira un aer mai curat. Dacă optezi pentru un model cu funcție de purificare a aerului, aceasta are rolul de a elimina și mirosurile neplăcute;
  • Mai puține afecțiuni respiratorii: Cât timp faci o igienizare a aparatului de aer condiționat de două ori pe an, îți scazi șansele de a dezvolta alergii, astm sau alte afecțiuni respiratorii cauzate de bacteriile acumulate în filtrele aparatului. Totodată, prin utilizarea aparatului de aer condiționat în zilele caniculare, reduci riscul de deshidratare, care poate fi periculos pentru sănătate;
  • Eficiență energetică: Dacă te îngrijorează costurile legate de consumul energetic, optează pentru un aparat de aer condiționat care are integrată tehnologia inverter. Aceasta reglează puterea de funcționare pentru a menține o temperatură constantă în locuință. De asemenea, ține cont ca aparatul să fie încadrat într-o clasă energetică superioară, A sau B, deoarece va consuma mult mai puțină energie electrică, iar valoarea facturilor se va reduce considerabil.

Cât consumă aerul condiționat?

Multe persoane renunță la a avea parte de confort termic constant și opresc aerul condiționat pe timpul nopții, de teama de a nu se trezi cu facturi mari la energie electrică. Există, însă, anumite trucuri pentru a economisi energie electrică. În primul rând, optează pentru o răcire sau o încălzire graduală și evită să setezi aerul condiționat la temperatura pe care îți dorești să o obții la final. Cu alte cuvinte, în loc să setezi din prima temperatura pe 19 grade, seteaz-o inițial pe 24 de grade, după care scade-o treptat, pe măsură ce se răcește încăperea. În acest fel, vei reduce consumul de energie cu 50%. 
În ceea ce privește consumul unui aer condiționat cu o capacitate de 18.000 BTU/h , acesta ajunge la 1,55 kWh pe funcția de răcire, ceea ce înseamnă un consum anual de 775 kWh, în 500 de ore de funcționare, în sezonul cald. Dacă este folosit și ca sursă de încălzire, atunci consumul anual poate ajunge la aproximativ 380 kWh. Totuși, aceste estimări realizate de experții de la Energy Policy Group variază în funcție de caracteristicile spațiului și de modul în care folosești aparatul de aer condiționat. De exemplu, dacă apartamentul nu este suficient de bine izolat sau dacă are o suprafață mică raportată la capacitatea aparatului, consumul de energie electrică va crește semnificativ.

De ce criterii să ții cont când alegi aparatul de aer condiționat?

Chiar dacă astăzi recenziile clienților cântăresc destul de mult în decizia de cumpărare, este indicat să ții cont de multe alte aspecte, atunci când urmează să-ți cumperi un aparat de aer condiționat. Acestea se împart în două categorii – cele legate de spațiu și cele legate de specificațiile aparatului de aer condiționat:

Caracteristicile spațiului în care îl instalezi

Înainte de a lua o decizie, notează pe o hârtie următoarele caracteristici:

Suprafața locuinței

Cu cât suprafața locuinței este mai mare, cu atât vei avea nevoie de o capacitate mai mare a aparatului de aer condiționat. De exemplu, un aer condiționat de 9.000 BTU ar putea fi ineficient într-o locuință cu o suprafață de peste 70 mp, deoarece răcirea sau încălzirea aerului se va resimți doar în încăperea în care este instalată unitatea interioară. De aceea, este esențial ca întotdeauna capacitatea aparatului de aer condiționat să fie în concordanță cu suprafața locuinței.

Izolarea locuinței

Cu cât locuința ta este izolată mai eficient, cu atât temperatura se va menține constantă, iar fluctuațiile acesteia vor fi destul de mici. În schimb, dacă locuința ta nu este izolată corespunzător, atunci va trebui să te orientezi către un aparat de aer condiționat cu o capacitate mai mare decât cea recomandată.

Numărul de camere

Dacă ai un apartament construit în sistem open-space, răcirea se va face mult mai ușor decât în cazul apartamentelor clasice, decomandate. În cazul celor din urmă, este recomandat să optezi pentru un aparat de aer condiționat dublu split, cu două unități interioare, pe care să le instalezi în colțuri opuse ale locuinței sau în camerele în care petreci cei mai mult timp.

Orientarea apartamentului

Gradul de expunere al apartamentului la lumină îți poate influența alegerea aparatului, mai ales în ceea ce privește capacitatea lui. O orientare a locuinței către sud presupune că ai parte de lumină pe tot parcursul zilei și, implicit, de temperaturi mult mai ridicate în timpul verii. Prin urmare, ar trebui să te orientezi către un aparat cu o capacitate de peste 12.000 BTU.

Igienizare și mentenanță aer condiționat

Descoperă avantajele serviciului de curățare și igienizare pentru aer condiționat

Solicită online oferta PPC pentru igienizarea și mentenanța aparatului tău de aer condiționat.

Aplică online

Caracteristicile aparatului de aer condiționat

După ce ai notat caracteristicile locuinței tale, te poți concentra pe specificațiile aparatului de aer condiționat, astfel încât să fie compatibile cu nevoile tale:.

Tipul sistemului de climatizare

Există mai multe tipuri de sisteme de climatizare, respectiv cele de tip split, duct, casetă sau mobile. Cele mai populare sunt cele split, formate dintr-o unitate interioară și una exterioară. Dacă îți dorești să răcești mai multe încăperi din locuință, optează pentru cele de tip multisplit. Dacă locuiești cu chirie și nu vrei să faci investiții majore în locuință, poți opta pentru un aparat de aer condiționat portabil, mai economic, însă nu la fel de eficient precum celelalte variante.

Capacitatea aparatului de aer condiționat

Capacitatea aerului condiționat se măsoară în BTU, iar aceasta trebuie raportată la dimensiunea spațiului în care urmează să folosești aparatul. Cu alte cuvinte, BTU măsoară capacitatea de răcire a aparatului: cu cât numărul de BTU este mai ridicat, cu atât aparatul poate răci mai rapid o suprafață mai mare. De regulă, capacitatea unui aparat începe de la 9.000 BTU/h și poate depăși 22.000 BTU/h.

Eficiența energetică

Nimeni nu își dorește facturi mari la electricitate, cu siguranță, nici tu. Din acest motiv, dar și pentru a-ți reduce amprenta de carbon în vederea protejării mediului înconjurător, este indicat să optezi pentru un aparat de aer condiționat încadrat într-o clasă energetică ridicată, A sau B.

Funcții suplimentare

Dacă îți dorești un confort sporit, asigură-te că modelul de aparat ales de tine beneficiază de funcții suplimentare. Cea mai populară, care contribuie și la un mediu mai sănătos, este cea de dezumidificare, care previne mucegaiul și purifică aerul. În ceea ce privește eficiența energetică, dar și confortul tău personal, optează pentru aparate care pot fi controlate de la distanță, prin Wi-Fi, sau pentru cele cu temporizator, programare și modul silențios.

Tipul de filtre

Există mai multe tipuri de filtre, fiecare cu proprietățile și beneficiile sale. Unele pot asigura purificarea aerului, în timp ce altele nu necesită schimbare periodică. Cele mai utilizate tipuri de filtre sunt cele HEPA, cele pe bază de cărbune activ, care purifică aerul, filtrele electrostatice sau cele de ionizare, care reduc sporii de mucegai, praful sau alte microorganisme dăunătoare, și filtrele catechine, ce elimină bacteriile și mirosurile neplăcute.

Nivelul de zgomot

Dacă vrei să ai parte de liniște pe parcursul nopții, asigură-te că modelul de aparat de aer condiționat pentru care optezi nu face un zgomot mai puternic de 65 decibeli. În general, cele mai bune aparate de aer condiționat disponibile pe piață sunt destul de silențioase. Pentru siguranța ta, este indicat să verifici totuși nivelul de zgomot în specificații, marcat cu prescurtarea dB.

Prețul aparatului de aer condiționat

Atunci când urmează să îți achiziționezi un nou aparat de aer condiționat, prețul nu ar trebui să fie singurul criteriu după care faci alegerea. În general, poți găsi și un aer condiționat ieftin, care să bifeze cele mai importante criterii, cum sunt capacitatea, tipul de filtre sau clasa energetică. De reținut că prețul poate porni de la 1.500 lei și poate depăși chiar și 12.000 lei, în funcție de specificațiile aparatului. Totuși, dacă îți dorești un aparat de aer condiționat bun, mizează pe brandurile cunoscute, care îți oferă garanția calității.

Garanția și alte servicii

Achiziționează întotdeauna din surse sigure, care îți oferă și garanție pe minimum doi ani. Totodată, pentru a te elibera de stresul instalării aparatului, caută oferte de aer condiționat cu montaj inclus. O altă opțiune care poate prezenta interes este pachetul de servicii de reparații și igienizare aer condiționat, pe care unele companii îl pun la dispoziție. Acest tip de servicii devine necesar atunci când folosești aparatul de aer condiționat și te poate scuti de stresul căutării unui tehnician HVAC priceput.

Ce probleme pot apărea dacă nu întreții aparatul de aer condiționat?

Din momentul în care alegi să te bucuri de avantajele pe care le oferă aparatul de aer condiționat, este bine să ai în vedere că acesta are nevoie de o întreținere periodică, pentru a se menține la performanță maximă. Altfel, din cauza acumulării de praf, bacterii, păr de animale sau polen la nivelul componentelor aparatului, te poți confrunta cu următoarele probleme:

  • Răcire insuficientă a aerului

Atunci când aparatul nu mai răcește la nivelul la care te aștepți, acest lucru se poate întâmpla fie din cauza pierderii de agent refrigerant, fie din cauza unei acumulări prea mari de praf pe componente. În această situație, aerul condiționat va consuma mai multă energie pentru a face față cererii tale, iar rezultatul nu va fi oricum pe măsura așteptărilor.

  • Predispoziție către boli respiratorii

Bacteriile, praful și polenul acumulate în interiorul unității interne favorizează apariția afecțiunilor respiratorii, de la faringite și laringite, până la astm, reacții alergice și bronșite. Cu alte cuvinte, atunci când pornești un aparat de aer condiționat care nu a fost igienizat, răspândești în aer toate acele microorganisme care pot ajunge în sistemul tău respirator.

  • Defecțiuni ale instalației 

Tot din cauza prafului acumulat, filtrele se pot înfunda, lucru care va duce la uzura celorlalte componente sau la un flux de aer redus. Și nu este singurul scenariu posibil. Se pot murdări bobinele, pot avea loc scurgeri de agent frigorific, probleme electrice sau cu pompa de condens, iar toate duc la o durată mai mică de viață a aparatului, dar și la un consum de energie mai ridicat.

  • Costuri ridicate la energie electrică

O performanță scăzută este egală cu facturi mai mari la energie electrică. Toate defecțiunile sau acumularea de praf vor afecta indirect consumul de energie electrică și, implicit, valoarea facturii tale. Din acest motiv, este indicat să previi toate potențialele defecțiuni prin mententanța aparatului de aer condiționat.

  • Înghețarea vaporizatorului

Atunci când are loc înghețarea vaporizatorului, înseamnă că se formează un strat de gheață pe bobinele lui. Vaporizatorul este componenta sistemului care răcește aerul trecând prin el. Când aparatul de aer condiționat funcționează corect, agentul frigorific care circulă prin bobinele vaporizatorului absoarbe căldura din aer, răcindu-l. Însă, când ceva nu funcționează cum trebuie sau aparatul nu este igienizat la timp, temperatura bobinelor poate scădea sub punctul de îngheț al apei, iar umezeala din aer se va condensa și apoi va îngheța pe aceste bobine.

Cum întreții aparatul de aer condiționat?

Pentru a avea parte de răcoare vara și de căldură pe timpul iernii, este recomandat să întreții aparatul de aer condiționat. În general, igienizarea aerului condiționat se poate face de două ori pe an, dacă folosești aparatul și în timpul iernii. Pentru aceasta, ai două variante la dispoziție: fie să îl cureți acasă singur, cu ajutorul unei perii, al unui aspirator și cu o soluție specială de curățare aer condiționat, fie apelezi la un serviciu de igienizare și mentenanță pentru aparatul de aer condiționat. Cea de-a doua variantă este cea mai recomandată, deoarece în acest fel eviți anumite accidente care pot duce la defecțiuni ale aparatului, iar tehnicianul HVAC știe cel mai bine ce trebuie curățat și în ce mod. Totodată, dacă optezi pentru o curățare profesională, vei scădea riscul de a apela la serviciul de reparații aer condiționat.

Indiferent de cât de des alegi să folosești aerul condiționat, rămâne o soluție eficientă pentru confort termic în propriul cămin, indiferent de sezon. Prin urmare, înainte de a cumpăra aparatul de aer condiționat potrivit pentru locuința ta, documentează-te în avans și privește achiziția ca pe o investiție pe termen lung.