Idei pentru acasă

Cum alegi aparatul de aer condiționat potrivit pentru locuința ta

Descoperă mai jos cum îți poți alege aparatul în funcție de suprafața camerei și de alte caracteristici esențiale!

Cum alegi aparatul de aer condiționat potrivit pentru locuința ta, în funcție de suprafață

În zilele caniculare, te gândești că din casa ta nu ar trebui să lipsească un aparat de aer condiționat? Disconfortul produs de caniculă, mai ales pentru cei care locuiesc la oraș, poate fi atât de mare încât metodele de scădere a temperaturii prin instalarea de obloane sau folosirea unui ventilator nu fac față. În acest caz, cea mai eficientă soluție rămâne instalarea unui aparat de aer condiționat. 
Totuși, nu orice aer condiționat se dovedește a fi eficient în anumite condiții, iar cauzele pot fi legate fie de performanța aparatului, fie de caracteristicile locuinței în care îl instalezi. În general, aparatul de aer condiționat se alege în funcție de dimensiunea încăperii, de numărul de ferestre, de izolația casei sau de cât de expusă este locuința la soare. Descoperă mai jos cum îți poți alege aparatul în funcție de suprafața camerei și de alte caracteristici esențiale!

De ce factori să ții cont când alegi aparatul de aer condiționat?

Pentru a fi sigur că faci alegerea potrivită și te bucuri de confort termic chiar și în cele mai călduroase zile de vară, acordă atenție următorilor factori:

Dimensiunea locuinței

Când se vorbește despre dimensiunea unui aparat de aer condiționat, nu se face referire la dimensiunile fizice ale aparatului, ci la capacitatea de răcire, măsurată în BTU (unități termice britanice/British Thermal Units). Aceasta indică necesarul de energie al unui astfel de dispozitiv pentru a răci aerul din interior prin eliminarea căldurii. De exemplu, un aparat de 8.000 BTU utilizează această energie pentru a elimina căldura și a răci aerul într-o oră. Indiferent dacă alegi un aparat de aer condiționat de tip split sau casetă, vei obține cea mai bună eficiență și, prin urmare, costuri de întreținere mai mici.

Pentru a alege corect capacitatea aparatului de aer condiționat, trebuie să calculezi mai întâi dimensiunea spațiilor din locuință, în metri pătrați. Pentru a calcula dimensiunea, înmulțește pur și simplu lungimea cu lățimea camerei sau a zonei care trebuie răcită. Apoi, ca valoare practică, înmulțește totalul obținut cu 25 BTU. Rezultatul obținut va permite o răcire suficientă, indiferent de condițiile meteo.

Tipul de aparat de aer condiționat

Există diverse tipuri de aparate de aer condiționat adaptate diferitelor nevoi și medii de utilizare. Aparatele de aer condiționat de tip split sunt cele mai populare și sunt alcătuite din unități interioare și exterioare. Acestea permit conectarea mai multor unități interioare la o unitate exterioară și sunt cea mai practică variantă pentru apartamente sau case. Sistemele de tip duct necesită montarea conductelor în pereți și sunt eficiente energetic, dar au costuri de instalare ridicate. Aparatele de tip casetă se montează pe tavan și sunt ideale pentru clădiri comerciale. O altă variantă potrivită pentru apartamente sunt aparatele mobile, care îți oferă flexibilitate, deoarece pot fi mutate în camera în care ai nevoie de mai multă răcoare.

Eficiența energetică

Cauți un aer condiționat ieftin? Înainte de a-l achiziționa, verifică capacitatea acestuia, clasa lui energetică și funcțiile suplimentare. În general, cele din clasa energetică  A vor avea un preț mai ridicat, însă investiția este recuperată pe termen lung, deoarece vei avea facturi mai mici la energie electrică. Pentru a beneficia de aceste avantaje, cel mai bine este să cauți oferte aer condiționat cu clasă energetică ridicată, astfel încât să plătești mai puțin. O altă variantă este să cumperi aparatul de aer condiționat în rate. În orice caz, soluția este să nu faci rabat la calitate, deoarece vei plăti sub alte forme, mai târziu.

Energie electrică

Vezi ofertele de energie electrică de la PPC

Alege oferta PPC pentru furnizare de energie electrică, ce îți va aduce confortul și siguranța în casa ta

Vezi aici oferta

Alți factori importanți

 Dacă îți dorești cât mai mult confort, pe lângă eficiență, acordă atenție și aspectelor precum zgomotul produs de aparat și funcțiilor suplimentare, precum cea de filtrare a aerului, de conectare WiFi sau de dezumidificare.

Ce probleme pot apărea dacă nu alegi corect aparatul de aer condiționat?

Atunci când te uiți în magazinele online sau fizice după aparate de aer condiționat, verifică neapărat și specificațiile modelelor, dincolo de recenziile clienților. Dacă faci o alegere nepotrivită pentru locuința ta, aceasta se va reflecta atât în gradul tău de confort, cât și în numărul de reparații pe care le va necesita aparatul. 

În primul rând, dacă alegi un aer condiționat cu o capacitate prea mică pentru dimensiunea locuinței, acesta nu va răci suficient camerele și te vei confrunta cu disconfort termic. Pe de altă parte, un aparat prea puternic va consuma mult multă energie electrică decât este necesar și va intra pe cicluri frecvente de pornire/oprire, lucru care duce în timp la uzura prematură a componentelor.

În al doilea rând, un aer condiționat prea puternic pentru locuința ta poate favoriza dezvoltarea mucegaiului, dacă nu scazi nivelul de umiditate din casă, iar răcirea are loc foarte rapid.

Nu în ultimul rând, dacă nu ții cont de raportul dintre suprafața locuinței și capacitatea aparatului, vei consuma mult mai multă energie electrică, ceea ce înseamnă atât facturi, cât și o amprentă de carbon mai mari. Află care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică și ce poți face pentru a scădea valoarea facturii tale.

Cum alegi aparatul în funcție de suprafața locuinței?

Pentru a te bucura de răcoare în locuința ta, este necesar să ții cont de următoarele recomandări pentru fiecare suprafață: 

Garsoniere și apartamente mici

În această categorie intră apartamentele care au o suprafață de până la 50 de metri pătrați. Pentru acestea, se recomandă utilizarea aparatelor de aer condiționat de tip split cu o capacitate de 9.000 – 12.000 BTU, datorită eficienței energetice și nivelului redus de zgomot. Acestea sunt ideale pentru răcirea uniformă a spațiilor mici și se instalează relativ simplu. De asemenea, aparatele de aer condiționat mobile sunt o opțiune flexibilă și practică, pentru că sunt ușor de mutat și nu au nevoie de instalare profesională, însă sunt mai puțin eficiente decât cele de tip split.

Apartamente medii

Ai un apartament mai mare? Optează pentru aparate de aer condiționat de tip split cu o capacitate de 12.000 – 18.000 BTU, care asigură o răcire eficientă și uniformă a spațiilor de aproximativ 50-80 de metri pătrați. Pentru a fi sigur că toate camerele beneficiază de răcoare, instalează mai multe unități interioare, în diverse zone ale apartamentului.

Case și apartamente mari

Locuințele de peste 100 mp au nevoie de un aparat de aer condiționat de tip multisplit, cu o capacitate între 18.000 și 30.000 BTU, pentru a răci uniform încăperile. O altă variantă potrivită mai ales pentru case este să integrezi sisteme de tip duct, foarte eficiente energetic. Chiar dacă presupun costuri mai mari, acestea asigură un control optim al temperaturii și umidității în întreaga locuință.

Prin urmare, pentru eficiență energetică și nu numai, alege întotdeauna aparatul de aer condiționat raportându-te la suprafața spațiului în care îl vei instala. Însă nu uita că, Indiferent de tipul de sistem de aer condiționat pentru care optezi, este important să îi asiguri o întreținere și igienizare regulată, pentru a evita proliferarea alergenilor și a altor bacterii și pentru a-i prelungi durata de viață. În acest fel, te vei bucura de confort termic pe toată durata perioadei de vară, ani la rând.