Cum funcționează programul Casa Verde Fotovoltaice prin AFM?
Prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) oferă o finanțare nerambursabilă de până la 30.000 lei, cu o contribuție minimă de 3.000 lei din partea ta. Poți instala un sistem fotovoltaic de cel puțin 3 kW, inclusiv cu opțiuni de stocare, ajutându-te să economisești bani și să protejezi mediul înconjurător.
Publicarea ghidului de finanțare a marcat lansarea oficială a programului AFM Casa Verde 2024. Sesiunea de înscriere a început pe data de 27 septembrie 2024. Noutățile acestei sesiuni sunt:
- Finanțarea a crescut de la 20.000 lei la 30.000 lei
- Sistem de stocare a energiei inclus
- Buget record de 2 miliarde de lei
În colaborare cu AFM, îți vom oferi sprijin în achiziția și montajul sistemelor de panouri fotovoltaice, contribuind astfel la creșterea producției de energie din surse regenerabile și la reducerea amprentei de carbon.
- Beneficiile programului AFM Casa Verde Fotovoltaice
- De ce este PPC partenerul tău de încredere în programul Casa Verde Fotovoltaice?
- Vezi ofertele de panouri fotovoltaice disponibile
- Parcurge etapele înscrierii în programul AFM Casa Verde Fotovoltaice
- Pașii compleți pentru a beneficia de programul Casa Verde Fotovoltaice de la AFM
De ce să ne alegi ca partener?
Vezi ofertele de panouri fotovoltaice disponibile:
-
3 kWp
-
5 kWp
-
6 kWp
-
8 kWp
-
10 kWp
Partenerul tău de încredere de la început până la final:
Ne ocupăm de tot procesul, inclusiv de depunerea documentației pentru obținerea certificatului de racordare, pe toate zonele de distribuție. Tu doar te bucuri de statutul de Prosumator, fără griji!
Beneficiile programului AFM Casa Verde Fotovoltaice
- Accesibilitate financiară: Cu ajutorul subvenției de la stat în valoare de 30.000 de lei, poți achiziționa panouri fotovoltaice cu sistem de stocare al energiei cu o contribuție proprie începând de la doar 3.000 lei.
- Economii semnificative: Prin instalarea panourilor fotovoltaice, vei reduce semnificativ facturile la energie electrică, economisind bani pe termen lung.
- Sursă de energie verde: Panourile fotovoltaice transformă lumina solară în energie electrică fără emisii de carbon, contribuind la protejarea mediului.
- Optimizarea consumului: Stochezi excesul de energie produs în timpul zilei și îl folosești atunci când ai nevoie, optimizând consumul.
- Valoare adăugată proprietății: Instalarea panourilor fotovoltaice crește valoarea de piață a proprietății tale.
- Sistem de stocare a energiei cu baterii: Finanțarea include și sistemul de stocare, care îți permite să utilizezi energia pe timpul nopții sau în zilele cu condiții meteorologice nefavorabile, crescând autonomia și eficiența energetică.
Pregătește-te și asigură-te că până la deschiderea sesiunii îndeplinești condițiile de eligibilitate:
- Adresa de implementare trebuie să corespundă cu cea din buletin, extrasul de carte funciară și certificatul fiscal local
- Ești proprietarul imobilului unde va fi instalat sistemul fotovoltaic
- Ai domiciliul sau rezidența permanentă în România
- Nu ai datorii la bugetul local și la bugetul de stat
- Locuința nu trebuie să fie sediu sau punct de lucru al unei firme
- Contractul de furnizare de energie electrică este pe numele tău
Documente necesare la deschiderea sesiunii:
- Actul de identitate valabil la înscriere, care trebuie să aibă aceeași adresa cu cea la care vei implementa sistemul de panouri fotovoltaice.
- Certificat de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de către ANAF, valabil la înscriere.
- Certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală, valabil la înscriere.
- Extras de carte funciară actualizat, emis cu maximum 60 zile înainte de înscriere.
- Extras de carte funciară colectivă – necesar pentru imobile cu maximum două unități individuale, cu părți comune.
Parcurge etapele înscrierii în programul AFM Casa Verde Fotovoltaice
Etapele pentru obținerea aprobării
- Administrația Fondului pentru Mediu dă startul sesiunii de înscriere a solicitanților în aplicație, la data menționat în comunicatul de presă publicat de AFM.
- După ce accesezi aplicația, trebuie să-ți creezi un nou cont de utilizator cu minimum 24 de ore înainte de startul sesiunii de înscrierii, utilizând adresa de e-mail personală, securizat cu o parolă sigură aleasă și cunoscută doar de tine.
- În ziua alocată regiunii tale pentru înscriere în program, completează câmpurile predefinite și încarcă toate documentele solicitate, valabile în momentul în care te înscrii în aplicație.
- Dacă înscrierea ta s-a încheiat cu succes, primești un număr de înregistrare.
- Chiar dacă deții mai multe imobile trecute pe numele tău în toate documentele de proprietate, ai dreptul să te înscrii o singură dată, în timpul unei sesiuni, cu locuința înregistrată ca domiciliu în actul de identitate.
Etapele ulterioare obținerii aprobării
După etapa de înregistrare și rezervare în programul Casa Verde Fotovoltaice, AFM publică pe pagina web lista instalatorilor validați, urmând să:
- ai 90 de zile la dispoziție începând cu data de 1 noiembrie pentru a selecta un instalator validat, pe care îl alegi din lista disponibilă în aplicația AFM.
- la rândul lui, instalatorul are la dispoziție un termen de maximum 30 de zile din momentul în care a fost ales ca să verifice documentele încărcate de tine în aplicație, conform procedurii de analiză.
- dacă documentele sunt conforme, instalatorul aprobă dosarul în aplicație.
- AFM publică pe pagina web lista solicitanților aprobați și respinși