Smart pe economisire! 4 principii la îndemană
Când spunem „economisire”, mulți dintre noi ne gândim la restricții, limitări, lipsuri. Însă în termen smart, economisirea ține foarte mult de disciplina fiecăruia și poate fi văzută ca o preocupare pentru sustenabilitate și alegeri sănătoase pentru viitor. Dacă și tu ești preocupat să descoperi cum poți economisi cât mai eficient, fără a-ți afecta calitatea vieții, iată în continuare câteva principii inteligente care te pot inspira.
- Descoperă ce înseamnă SMART din perspectiva economisirii
- Realizează un buget al veniturilor și cheltuielilor pentru a afla situația ta financiară actuală
- Setează un plan de economisire
- Învață să consumi smart: mici trucuri de a economisi în gospodărie
Descoperă ce înseamnă SMART din perspectiva economisirii
Indiferent că vrei să reduci consumul de energie electrică sau de gaz, ori că îți dorești, în general, să folosești resursele de orice fel într-un mod responsabil și sustenabil, ai nevoie de un plan eficient de economisire. Stă în puterea ta să ieși din rând, să ai inițiativă și să acționezi. Noi suntem alături de tine să devii Fii smart pe energie și îți explicăm, mai întâi de toate, ce principii stau la baza conceptului SMART. Acesta este un concept des folosit în afaceri, apărând pentru prima dată în 1981 în lucrarea „Management Review” a lui George T. Doran. Datorită eficienței sale, conceptul poate fi abordat și în viața de zi cu zi. Așadar, iată cum ar trebui să fie planul tău smart de economisire:
Specific – stabilește etape concrete, nu te baza doar pe idei
Cu cât este mai clar planul tău de economisire, cu atât îți va fi mai ușor să îl duci la bun sfârșit.
De aceea, fie că vrei să economisești pentru a avea un fond de rezervă în viitor, fie că dorești să mergi într-o vacanță exotică, să îți cumperi o mașină sau o casă, etapele planului tău trebuie să fie cât mai concrete. În funcție de acestea și de motivul economisirii, poți să stabilești suma de bani pe care să o pui deoparte.
Măsurabil – evaluează-te constant
Un proces măsurabil de economisire este cel pe care îl poți împărți în mai mulți pași, pentru a avea posibilitatea de a vedea în ce măsură evoluezi.
De exemplu, dacă scopul tău este să economisești 12.000 de lei în 2023, planul de economisire ar trebui să sune cam așa: „Pentru a reuși să economisesc 12.000 de lei anul viitor, va fi nevoie să pun deoparte câte 1.000 de lei în fiecare lună”. În acest mod, vei putea observa lună de lună în ce măsură reușești să te apropii de obiectivul tău.
Acționabil – fii realist în ceea ce îți propui
Un plan inteligent de economisire este unul acționabil, deci realist. De aceea, atunci când îți stabilești obiectivul de economisire, nu uita să faci acest lucru plecând de la situația prezentă. Întotdeauna, suma pe care dorești să o economisești trebuie raportată la venitul tău lunar.
Luând în considerare exemplul de mai sus, planul de a economisi 1.000 de lei în fiecare lună poate fi unul realist, dacă venitul tău lunar este, de exemplu, de 4.000 de lei.
Relevant – găsește motivația de a economisi
Relevanța obiectivului de economisire este la fel de importantă, atunci când vorbim de un plan SMART, deoarece îți influențează motivația de a economisi. Astfel, cu cât obiectivul tău este mai relevant pentru stilul de viață pe care dorești să îl trăiești și pentru viitorul tău, cu atât vei fi mai motivat să economisești, fără ca acest proces să ți se pară o corvoadă.
Raportându-ne tot la exemplul de mai sus, obiectivul de a economisi 12.000 de lei pentru o vacanță poate fi relevant, în situația în care visul tău este să călătorești cât mai mult, vrei să explorezi țări noi și să te bucuri de culturi diverse.
Termen de realizare – stabilește un orizont de finalizare
Nu în ultimul rând, un obiectiv inteligent de economisire ar trebui să aibă un termen de realizare. Dacă nu stabilești de la început perioada în care dorești să economisești, îți va fi mult mai dificil să urmărești evoluția și să ajustezi acțiunile de economisire, dacă va fi cazul. Conform exemplului anterior, „Vreau să economisesc 12.000 de lei până la finalul anului 2023” este un obiectiv ce are setat un termen clar.
Realizează un buget al veniturilor și cheltuielilor, pentru a afla situația ta financiară actuală
Dincolo de a respecta principiile de mai sus, un plan bun de economisire pleacă de la situația financiară actuală. Astfel, înainte de a-ți seta obiectivul și de a te gândi la acțiunile pe care trebuie să le implementezi, realizează un buget al veniturilor și cheltuielilor. În acest mod, poți afla situația ta financiară actuală. Iată cum poți face asta, în 3 pași:
Pasul 1. Stabilește care este suma totală a veniturilor lunare
Dacă venitul tău lunar constă în salariul pe care îl primești de la angajator, atunci este simplu: obiectivul tău de economisire trebuie raportat la această sumă. Dacă, însă, pe lângă salariu, ai un venit suplimentar, din chirii, de exemplu, nu uita să adaugi și această sumă de bani, atunci când calculezi bugetul lunar.
Pasul 2. Identifică ce cheltuieli lunare ai
Pentru a face acest lucru într-un mod cât mai simplu, care să consume puțin timp, împarte cheltuielile în următoarele 2 categorii: cheltuieli opționale și cheltuieli esențiale sau prioritare.
Cheltuieli opționale
Adică, abonamentele plătite pentru acces la platforme de vizionat filme sau cheltuielile cu ieșirile în oraș. Sunt cheltuieli ajustabile, în funcție de nevoile tale. Dacă este cazul, poți chiar renunța la ele.
Cheltuieli esențiale sau prioritare – descoperă care sunt
Cheltuielile prioritare sunt cele care acoperă necesitățile unui trai decent, care nu pot fi ajustate și la care nu poți renunța. Acestea reprezintă tipuri de cheltuieli la care nu poți să renunți și pe care trebuie să le ai în vedere. Iată câteva exemple de cheltuieli prioritare:
- Cheltuieli necesare pentru a-ți asigura o locuință. Dacă locuiești într-un apartament închiriat sau într-un apartament achiziționat cu ajutorul unui credit, acestea sunt situații care presupun anumite costuri lunare. Plata ratei sau a chiriei ar trebui să se afle printre prioritățile tale, atunci când îți realizezi planul de economisire, deoarece sunt tipuri de costuri esențiale pentru orice adult responsabil.
- Cheltuieli pentru plata utilităților. Costurile lunare pentru plata căldurii pe timp de iarnă, pentru consumul de energie electrică și abonamentul de telefonie mobilă sunt alte tipuri de cheltuieli necesare, pe care trebuie să le plătești lună de lună.
Pentru o bună gestionare a cheltuielilor cu energia, transmite indexul la timp, pentru a plăti exact cât ai consumat. Astfel, vei avea o valoare constantă în fiecare lună, atât timp cât și consumul tău de energie este unul constant.
- Cheltuieli pentru desfășurarea activității. În această categorie intră, de exemplu, cheltuielile pentru plata combustibilului sau pentru plata abonamentului la transportul în comun. Atunci când locul de muncă se află la o distanță care nu poate fi parcursă pe jos, față de locuința ta, trebuie să suporți și astfel de cheltuieli lunare, în situația în care compania nu asigură sau nu decontează transportul.
Indiferent de nivelul venitului lunar, aceste cheltuieli sunt necesare în viața oricărui adult, motiv pentru care trebuie avute în vedere, atunci când dorești să îți setezi un obiectiv realist de economisire.
Pasul 3. Calculează diferența dintre venituri și cheltuielile totale
Rezultatul acestui calcul reprezintă valoarea pe care ai putea să o economisești în fiecare lună, fără a-ți afecta calitatea vieții.
Setează un plan de economisire
Acum că știi de la ce buget pornești și cum îți stabilești un obiectiv SMART, nu îți rămâne decât să pui teoria în practică, să îți așezi targetul pe foaie și să îți conturezi un plan de acțiune. Este bine să împarți planul de acțiune în pași mici, pe care să îi poți monitoriza și ajusta la nevoie. În acest mod, obiectivul tău va fi mult mai ușor de realizat.
Învață să consumi smart: mici trucuri de a economisi în gospodărie
Acum că ți-ai setat și planul și obiectivul, probabil te întrebi care sunt schimbările concrete pe care le poți face pentru ca la finalul anului viitor să ai în contul tău ceva bani puși deoparte. Cum rezolvările importante sunt chiar în jurul nostru, una dintre modalitățile de economisire, aflate la îndemână, este chiar la tine acasă. Vorbim despre eficientizarea consumului de energie și gaz. Acesta poate fi un prim pas pentru economisire.
Cum una dintre principalele întrebări care apar pe acest subiect este „Ce alegeri aș putea face, pentru a reduce consumul, fără a sacrifica stilul de viață?”, în rândurile următoare venim cu câteva răspunsuri. Dorim să îți fim alături în demersul de reducere a consumului și îți oferim câteva sfaturi utile, care să te ajute să îți îndeplinești obiectivele. Iată cum poți să economisești smart:
Trucuri pentru a obține eficiență energetică
- scoate din priză dispozitivele electrice, atunci când nu le folosești;
- utilizează întrerupătoare inteligente, care opresc automat alimentarea dispozitivelor neutilizate;
- folosește becuri eficiente energetic, precum cele de tip LED sau lămpile fluorescente;
- plătește la timp facturile de utilități, pentru a evita penalizările.
Trucuri pentru a face economie la gaz
- împiedică pierderile de căldură, prin protejarea ramelor ușilor și ferestrelor cu o substanță izolatoare profesională;
- folosește un termostat acasă, pentru a menține temperatura constantă. O temperatură echilibrată în locuință nu numai că asigură un confort termic pentru tine și familia ta, dar și contribuie la eficientizarea consumului de energie;
- acoperă ferestrele în timpul nopții, cu ajutorul unor draperii sau jaluzele, pentru a păstra cât mai multă căldură în interiorul camerei;
- nu poziționa obiecte de mobilier în fața caloriferelor din locuință, deoarece acestea pot absorbi o parte importantă din căldura degajată de calorifere;
- pentru a eficientiza consumul de apă caldă, asigură-te că folosești mașina de spălat la întreaga sa capacitate, pentru a nu risipi apă. De asemenea, atunci când te speli pe dinți, oprește apa, dacă nu o folosești.
Acestea sunt mici trucuri de a economisi în gospodărie, pe care le poți adopta în viața ta și care îți oferă posibilitatea de a-ți menține calitatea vieții. Cu ajutorul acestora și profitând de tehnologia care îți permite gestionarea bugetului, cu siguranță vei reuși să faci alegeri inteligente de consum.