Cum reglezi temperatura centralei, pentru a economisii energie
Menținerea unei temperaturi optime în locuință, mai ales în perioada anotimpului rece, este importantă atât pentru asigurarea confortului necesar, cât și pentru o gestiune eficientă a bugetului pentru utilități. Centralele termice cu condensare oferă o eficiență energetică sporită, dar le poți îmbunătăți parametrii de funcționare prin adoptarea unor soluții smart, prin care poți economisi energie într-un mod inteligent, fără a scădea calitatea vieții.
Îți prezentăm, în cele ce urmează, cum poți asigura confortul termic al locuinței tale, prin folosirea smart a centralei și a termostatului.
Articolul este realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora noi calculăm diferite metode de eficiență energetică.
Cum funcționează o centrală cu condensare
Indiferent că sunt clasice sau cu condensare, centralele termice pe gaz funcționează după același principiu de bază – trimiterea apei fierbinți către radiatoare pe un circuit de tur și preluarea apei pentru reîncălzire, după ce aceasta trece prin calorifere, printr-un circuit de retur.
- Centrala clasică. Potrivit specialiștilor PPC și EPG, o centrală tradițională, clasică, trimite spre radiatoare apă fierbinte la 75-80 de grade Celsius. Când apa fierbinte traversează caloriferele, ea pierde, prin transfer termic către aerul din camere, în jur de 20 de grade Celsius. Astfel, apa din circuitul de retur are o temperatură de circa 60 de grade Celsius.
- Centrala cu condensare. Spre deosebire de centralele clasice, pentru a recupera eficient căldura din gazele de evacuare ale centralei, centralele termice cu condensare au nevoie ca apa din circuit să aibă temperaturi mai scăzute. Recuperarea de căldură prin condensare este posibilă numai la temperaturi sub punctul de condensare, care este de 55 de grade Celsius.
Diferențele dintre centralele termice pe gaz clasice și cele cu condensare provin din modul de funcționare și din randamentul pe care-l dau. Alege o centrală cu condensare, care are o eficiență crescută, emite mai puține noxe și are o durată de viață mai mare, astfel încât să fii smart pe energie.
Principala greșeală privind operarea centralei cu condensare
Pentru a beneficia la maximum de avantajele tehnologice ale centralei cu condensare, o grijă deosebită trebuie acordată setării corespunzătoare a parametrilor de funcționare.
Astfel, un randament al centralei de peste 90% se obține numai dacă temperatura apei în calorifere pe circuitul de retur este de maximum 45 de grade Celsius. Prin comparație, la 54 de grade Celsius, de exemplu, recuperarea se produce doar cu o eficiență de 87%.
Din această perspectivă, principala eroare, conform experților EPG, constă în faptul că majoritatea centralelor termice cu condensare sunt, de obicei, setate pentru o temperatură de tur de 80 de grade Celsius și una de retur de 60 de grade Celsius. Din cauza acestui fapt, centrala funcționează fără a recupera căldura prin condensare, ceea ce se traduce printr-o eficiență diminuată în funcționare și pierderi de energie.
Cum obții un randament optim al centralei termice cu condensare
Ca să Fii smart pe energie și să te bucuri, fără restricții, de confort termic, este bine să iei în considerare următoarele recomandări practice, potrivit experților EPG:
- Temperatura pe circuitul de retur a apei calde nu trebuie să depășească 50-55 de grade Celsius. În cazul în care temperatura depășește acest interval, centrala nu mai intră în modul de condensare, iar economiile de energie nu mai sunt posibile.
- Apa caldă menajeră trebuie să aibă temperatura între 40 și 45 de grade Celsius.
- Accesoriile tehnice folosite în procesul de termoreglare (cronotermostatul, robineții cu cap termostatic, controlerul de temperatură cu vreme compensată etc.) trebuie corect instalate. Acestea vor crește, astfel, randamentul încălzirii locuinței.
- Radiatoarele trebuie echilibrate hidraulic prin dimensionare corectă și aerisire periodică pentru un consum optim de energie.
Descoperă ce înseamnă echilibrarea hidraulică a caloriferelor, când anume este necesară, care sunt beneficiile, cum se poate realiza și află ce alte aspecte tehnice trebuie să ai în vedere pentru a mări eficiența centralei tale termice.
- Verificarea periodică a presiunii din instalație – nivelul ideal trebuie să se situeze între 1,5 și 2 bari.
- Respectarea perioadelor anuale de revizie și a verificării tehnice din doi în doi ani, efectuate de către firme specializate și acreditate.
Cum reglezi termostatul într-un mod SMART, pentru o eficiență energetică sporită
Termostatele sunt dispozitive conectate la centralele termice cu condensare, care au fie rolul de a le porni, atunci când temperatura din încăpere scade sub valoarea setată, fie de a le opri, atunci când această valoare este atinsă.
Termostatul are rolul de a permite adaptarea și verificarea periodică a temperaturii centralei. Cu cât aceasta este mai mică, cu atât consumul este mai redus.
Să luăm exemplul unei centrale de apartament care este setată să întrețină o temperatură ambientală de 18 grade Celsius, pentru perioada de timp în care o persoană este plecată la serviciu – aproximativ 10 ore. Potrivit experților EPG, în acest caz, se realizează o economie de energie de circa 15%, prin comparație cu funcționarea continuă pentru asigurarea unei temperaturi de 22 de grade Celsius. În plus, dacă vom seta și temperatura de pe timpul nopții (circa 8 ore) la 19 grade Celsius, economisirea va fi consistentă, putându-se ajunge la o reducere de aproape 40% din consumul de energie al centralei.
Pentru a asigura confortul termic al locuinței tale, reglează corect temperatura la care funcționează centrala cu condensare, evită greșelile și alege soluțiile inteligente, pentru un consum smart de energie și pentru menținerea calității vieții.