Încălzirea prin pardoseală vs Încălzirea prin calorifere
Articolul este realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică.
- Încălzirea prin calorifere: prezentare și principiu de funcționare
- Încălzirea prin pardoseală: prezentare și principiu de funcționare
- Încălzirea prin pardoseală sau calorifere: ce sistem să aleg
- 3 metode smart de a obține confortul termic dorit, indiferent de sistemul pe care îl alegi
Încălzirea prin calorifere: prezentare și principiu de funcționare
Sistemele de încălzire prin calorifere distribuie căldura dintr-un punct central către încăperile unei clădiri. Concret, agentul termic (apa) este transportat în circuit închis între centrală și radiatoare și înapoi, încălzind caloriferele care transferă căldura în camere prin convecție.
Încălzirea prin calorifere: avantaje
Iată care sunt principalele avantaje ale sistemului de încălzire prin calorifere:
- Este ușor de instalat și întreținut. Atât radiatoarele, cât și instalația se află la vedere, astfel încât pot fi inspectate regulat și cu ușurință. Dacă sunt necesare reparații, acestea vor putea fi efectuate fără intervenție asupra altor elemente de construcție din clădire.
- Costă mai puțin. Atât achiziția echipamentelor, cât și manopera costă mai puțin, deoarece lucrările sunt mai simple, iar majoritatea instalatorilor sunt specializați în montarea sistemelor bazate pe radiatoare. Un alt motiv pentru care sistemul de încălzire prin calorifere costă mai puțin este că circuitele presupun utilizarea unei cantități mai mici de țeavă față de încălzirea prin pardoseală.
- Procesul de încălzire a încăperilor este mai rapid.
- Există o gamă extinsă de modele din care poți alege.
- Pot fi amplasate în orice tip de încăpere și sunt ușor de oprit în camerele nelocuite prin control zonal rapid. Acesta poate fi realizat prin montarea unor robinete termostatice direct pe calorifer.
Încălzirea prin calorifere: dezavantaje
Cu toate că există multiple avantaje ale încălzirii prin calorifere, nu trebuie neglijate nici dezavantajele înainte de a face o alegere. Iată care sunt acestea:
- Caloriferele nu încălzesc uniform încăperea. Pentru a fi eficiente, poziționarea caloriferelor trebuie să țină cont de mai multe aspecte – intrări, geamuri etc. Prin comparație, încălzirea prin pardoseală încălzește uniform și menține o temperatură constantă atât pe plan orizontal, cât și vertical.
- Caloriferele se răcesc relativ repede, după oprirea centralei. Prin comparație, pardoseala ceramică reține căldura pentru mai mult timp, asemenea unei sobe. Totodată, încălzirea prin calorifere presupune menținerea centralei în funcțiune pentru mai mult timp, deci un consum mai mare de energie și costuri suplimentare în factura la utilități.
Încălzirea prin pardoseală: prezentare și principiu de funcționare
Încălzirea prin pardoseală reprezintă un sistem de distribuție uniformă a energiei termice, prin radiație, amplasat imediat sub nivelul pardoselii pentru a genera căldura necesară. Sistemele de încălzire în pardoseală constau fie într-o rețea de conducte cu apă caldă, fie într-un covor de rezistențe electrice montate pe șapă, sub pardoseală.
Principiul de funcționare al unui sistem de încălzire în pardoseală se bazează pe existența a trei componente:
- Suprafața radiantă, adică pardoseala în care se amplasează țevile prin care trece agentul termic.
- Sistemul de alimentare și control, care constă în senzori, pompe de recirculare, termostate, rezervorul tampon și vasul de expansiune.
- Sursa de căldură care poate proveni fie de la centralele termice, fie de la pompele de căldură.
Prin alegerea acestui sistem de încălzire, pardoseala devine element radiant și astfel căldura se propagă de jos în sus, pe o suprafață mai mare. În contrast, radiatoarele unui sistem clasic de încălzire, deși fac un transfer direct de energie către aerul din încăpere, sunt mai mici ca dimensiuni și pot necesita un timp mai mare pentru încălzirea camerei.
Încălzirea prin pardoseală: avantaje
Încălzirea prin pardoseală este un sistem modern care are următoarele avantaje:
- Confortul termic superior.
- Economia de energie obținută. Un sistem de încălzire în pardoseală poate reduce consumul de energie cu cca. 25-30%. Economiile pot fi considerabil mai mari dacă folosești o centrală termică în condensare sau o pompă de căldură.
- Îmbunătățirea calității aerului interior. Circulația aerului în încăpere este mult redusă în cazul încălzirii prin pardoseală, astfel că praful nu este încălzit de suprafața fierbinte a caloriferului și nu se ridică în aer.
- Economia de spațiu. Sistemul de încălzire în pardoseală nu implică existența radiatoarelor, care ocupă spațiu în camere.
- Fiabilitate crescută, întrucât sistemul de încălzire este protejat de șapă, nefiind supus factorilor de mediu.
Încălzirea prin pardoseală: dezavantaje
Acum că am identificat toate avantajele sistemului de încălzire prin pardoseală, iată și ce dezavantaje are:
- Încălzește lent spațiul. Spre deosebire de sistemul cu calorifere, încălzirea în pardoseală necesită mai mult timp pentru încălzirea încăperilor, deoarece căldura emanată trebuie să treacă de șapă și de finisaje. Din acest motiv, procesul de încălzire a spațiului durează mai mult.
- Costurile de instalare. Montarea sistemului de încălzire în pardoseală este un proces mai complex, necesită expertiza specialiștilor care au tarife mai ridicate decât majoritatea instalatorilor.
- Costurile legate de reparații. Deși defecțiunile unui sistem de încălzire în pardoseală nu sunt frecvente, atunci când apar, implică mai multe cheltuieli și deranj decât defecțiunile de la sistemele clasice. De exemplu, dacă se defectează caloriferul și nu mai încălzește bine, repararea sau înlocuirea sunt relativ simple. Pe de altă parte, dacă se defectează sistemul de încălzire în pardoseală, pentru reparație trebuie îndepărtate mai întâi finisajele și apoi șapa, ceea ce presupune deranj și cheltuieli mai mari.
Încălzirea prin pardoseală sau calorifere: ce sistem să alegi
Pe lângă avantajele și dezavantajele prezentate mai sus, alegerea sistemului de încălzire poate fi influențată și de alte aspecte precum: necesarul de căldură din locuință, suprafața și bugetul disponibil.
În general, costurile de achiziție și montaj ale unui sistem de încălzire prin pardoseală sunt mai mari decât cele ale radiatoarelor clasice, ca urmare a complexității sale. Cu toate acestea, eficiența energetică superioară a încălzirii prin pardoseală și economiile de energie pe termen lung fac din această opțiune una foarte eficientă.
Fie că alegi încălzirea prin pardoseală, fie că optezi pentru calorifere, este important ca fiecare componentă a sistemului de încălzire să funcționeze în parametri optimi pentru a oferi randamentul la care este proiectat. De aceea, verificările periodice realizate de echipe de specialiști sunt necesare.
De ce să alegi o centrală termică în condensare?
Indiferent de sistemul de încălzire ales, dacă folosești o centrală termică în condensare poți obține confortul termic dorit cu un consum optimizat de energie.
Iată, potrivit experților EPG, ce beneficii îți poate aduce o centrală termică în condensare:
- Eficiența medie anuală a centralei în condensare este de 95-99%, mult mai mult decât o centrală convențională.
- O centrală în condensare te ajută să faci economie la energie, având în vedere că are un consum cu până la 30% mai mic decât o centrală convențională.
- Amprenta de carbon a unei astfel de centrale este redusă, motivele fiind reutilizarea gazelor de ardere și eliminarea acestora în atmosferă la temperaturi mici, de aproximativ 55°C.
- Are o durată de viață de aproximativ 15 ani, dacă este folosită corespunzător.
3 metode smart de a obține confortul termic dorit, indiferent de sistemul de încălzire pe care îl alegi
Un comportament de consum bazat pe decizii smart și informate te poate ajuta să crești eficiența sistemului de încălzire ales, chiar dacă optezi pentru încălzirea prin pardoseală ori calorifere. Iată ce metode poți să aplici în acest sens:
- Izolează termic locuința. Locuințele insuficient izolate pot duce la o creștere de 20-25% a facturii sau chiar mai mult, potrivit experților EPG. De aceea, izolația locuinței este una dintre cele mai eficiente și frecvent utilizate modalități de a crește randamentul sistemului de încălzire și de a reduce consumul de energie.
- Alege un sistem de ventilație inteligent. Nivelul umidității este un alt factor care influențează temperatura din locuință. Conform EPG, nivelul de umiditate recomandat în spațiile închise este între 40-70%.
- Aerisește locuința. Dacă aerisești corect locuința, vei reuși să reduci pierderile de căldură și să menții o temperatură constantă în casă. Este de preferat aerisirea în reprize scurte, de cca. 10-15 minute, cu fereastra larg deschisă, pentru a permite aerului de afară să pătrundă în casă mai repede.
Pentru a asigura confortul termic al locuinței tale, este necesar să utilizezi într-un mod responsabil centrala, pentru a oferi eficiență energetică sporită. Descoperă cum trebuie reglată temperatura centralei termice în condensare.
Aceste decizii nu numai că îți asigură confortul termic cu un consum responsabil de energie, dar te ajută să contribui și la protejarea mediului înconjurător și a comunității din care faci parte. Dacă îți dorești să te implici și mai mult în acest sens, te poți alătura demersului nostru de a economisi 300 de tone de hârtie până la finalul anului 2023. Cum poți face asta? Este simplu: trebuie doar să treci de la factura offline la cea online.
Îți suntem aproape în procesul de eficientizare a consumului de energie
Suntem alături de clienții noștri prin oferirea de sfaturi și recomandări practice pentru reducerea consumului de energie – o recomandare la nivelul Uniunii Europene. Totodată, suntem deschiși la noi tehnologii care permit o distribuire a energiei electrice în mod durabil și care ajută populația să consume energie într-un mod responsabil. De aceea, punem accent pe rețele smart și pe surse regenerabile și investim în dezvoltarea unor modalități inovatoare pentru gestionarea energiei la nivel de consumator.
Promovăm digitalizarea și folosirea contoarelor inteligente și dezvoltăm servicii pentru a ne adapta rapid provocărilor globale, în centru fiind mobilitatea electrică și conectivitatea. De asemenea, lucrăm constant la adaptarea serviciilor noastre la nevoile reale ale oamenilor, pentru a-i ajuta să consume responsabil energia electrică.
Descoperă beneficiile aplicației myPPC
Cu ajutorul aplicației myPPC poți să îți monitorizezi consumul lunar de energie și să iei decizii smart pe baza acestuia. Mai mult decât atât, dacă activezi „Push notification” pentru a fi anunțat când este perioada de transmitere a indexului, te asiguri că factura va fi emisă de fiecare dată în concordanță cu datele oferite.
În plus, dorim să oferim clienților noștri cele mai bune servicii în materie de energie. De aceea, suntem deschiși la parteneriate în domeniile cercetării, tehnologiei și dezvoltării de produse.