Soluții moderne pentru a crește rapid eficiența energetică a locuinței tale
Te îngrijorează nivelul de poluare și vrei să te implici activ în reducerea ei? Poți face asta într-o mulțime de feluri, iar unul dintre acestea este să crești eficiența energetică a locuinței tale. Izolația locuinței sau alegerea unor becuri LED sunt doar câteva dintre schimbările care te vor ajuta să economisești energie pe termen lung și să te bucuri de mai mult confort și un mediu mai sănătos.
Articolul este realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică.
- Ce este eficiența energetică?
- Soluții smart pentru a crește eficiența energetică a casei
- Cum arată un sistem de încălzire pentru case energetice?
- Cum să construiești o casă eficientă energetic
Ce este eficiența energetică?
Mai puține pierderi, mai puțin consum de energie. Cu alte cuvinte, eficiența energetică se referă la utilizarea optimă a energiei prin adoptarea unor măsuri sau tehnologii care reduc consumul și protejează mediul înconjurător. Scopul eficienței energetice este de a obține aceleași rezultate sau chiar unele mai bune, dar folosind mai puțină energie. Acest lucru se poate aplica mai ales în locuințe sau clădiri. Conform Energy Saving Trust, o casă eficientă energetic îndeplinește cel puțin următoarele caracteristici care contribuie la un consum mai mic de energie pentru iluminare, încălzire și răcire:
- beneficiază de o izolație termică realizată cu ajutorul unor materiale durabile și prietenoase cu mediul;
- are ferestre de înaltă calitate, cu etanșare adecvată;
- permite folosirea termostatelor inteligente pentru reglarea temperaturii;
- folosește tehnologie regenerabilă, cum ar fi panourile solare fotovoltaice;
- beneficiază de contoare inteligente.
Poți să urmărești aceste caracteristici atunci când dorești să îți cumperi o locuință eficientă energetic, să o îmbunătățești pe cea pe care o ai deja sau atunci când dorești să-ți construiești chiar tu una.
Soluții smart pentru a crește eficiența energetică a casei
Luăm exemplul familiei Iordache. Iuliana și Adrian locuiesc împreună cu fetița lor de 4 ani. Tânăra familie este în permanentă căutare de soluții inovatoare pentru a crește eficiența energetică a casei. În ultima perioadă, s-au informat mai mult despre ce înseamnă un consum responsabil de energie, despre case energetice și despre cum tehnologia îi va ajuta să economisească fără a renunța la confortul de zi cu zi. Ei sunt conștienți de faptul că „trebuie să cheltuiești bani pentru a economisi bani” și astfel sunt dispuși să implementeze diverse trucuri ce îi vor ajuta să consume energie smart.
Iată care sunt 5 soluții smart pe care tânăra familie le poate adopta, așa cum poți face și tu pentru locuința ta, ca să Fii smart pe energie.
Izolația termică a casei
Știai că unul dintre cele mai importante aspecte ale unor clădiri eficiente energetic este izolația? Aceasta este una dintre cele mai eficiente și utilizate modalități prin care poți reduce consumul de energie și, totodată, să transformi casa într-un loc mai cald și mai confortabil.
Concret, o locuință slab izolată pierde căldură din interior astfel:
- 35% prin pereți;
- 25% prin acoperiș;
- 15% prin podea;
- 25% prin uși și ferestre.
Toate aceste pierderi se traduc prin risipă de energie și facturi mai mari cu 10-15% sau chiar mai mult.
Intră aici și află mai multe informații despre cum să economisești inteligent cu ajutorul izolatiei termice.
Termoizolația ferestrelor
Conform EPG, printr-o fereastră clasică (are o singură foaie de sticlă), se pierdere de 4 ori mai multă energie, comparativ cu un geam termopan. Astfel, cea mai mare eficiență termică este obținută prin montarea ferestrelor din PVC cu geam termopan (trei foi de sticlă) care reduc pierderile de căldură cu 70%.
Pentru o eficiență termică excelentă, în case eficiente energetic se recomandă etanșarea și montajul corect al ferestrelor și al ușilor. De aceea, este important să apelezi la specialiști în domeniu, care pot face lucrări de calitate și durabile.
Alte soluții de izolare, ce au un rol important în eficiența energetică, presupun:
- aplicarea sau schimbarea chederelor și garniturilor de etanșare ale ferestrelor;
- montarea unor perne cilindrice, anti-curent la uși și geamuri;
- utilizarea unor perdele mai groase;
- montarea de storuri sau obloane exterioare.
Tips & tricks:
Vara, acoperă ferestrele cu draperii pentru a menține o temperatură scăzută, iar iarna lasă ferestrele libere pentru ca soarele să încălzească locuința.
Cum arată un sistem de încălzire pentru case energetice?
Dacă îți dorești o casă eficientă din punct de vedere energetic, un termostat inteligent este una dintre cele mai bune soluții. Acesta permite controlul ușor al temperaturii din casă, având în vedere că pornește și se oprește automat când temperatura setată scade sau este depășită.
În acest mod, se menține o temperatură optimă în locuință și poți consuma inteligent energie. Centrala nu va funcționa continuu, ci doar când este necesar. Recomandarea EPG, pentru a consuma responsabil energie, este să setezi termostatul la o temperatură mai mică pe timpul nopții sau când nu este nimeni acasă. Astfel vei economisi aproape 30% cu energia.
De exemplu, dacă termostatul setează centrala pe 18°C vreme de 10 ore (cât timp ești plecat la serviciu), economia de energie față de funcționarea continuă la o temperatură de 22°C este de aproximativ 15%. Mai mult, păstrând aceeași temperatură de 18°C atunci când nu e nimeni acasă (cca. 10 ore) și setând termostatul pe 19°C în timpul nopții (8 ore), economisirea energiei va fi considerabil mai mare, ajungând la o reducere de aproape 40% din consumul generat de centrală.
Poți să Fii smart pe energie și dacă o dată pe an, înainte de sezonul rece, cureți și aerisești caloriferele. De asemenea, este foarte important să nu acoperi caloriferele cu haine și nici să poziționezi mobilă în fața lor. Urmând aceste sfaturi simple, poți economisi aproape 20% din energia consumată în mod normal.
O altă soluție pentru a face economie smart este să înlocuiești capetele termostatice cu unele moderne, care asigură o economie de energie de până la 25%.
Becurile ideale pentru case cu consum redus de energie
Știai că, potrivit experților EPG, un bec incandescent consumă de aproximativ șase ori mai multă energie electrică decât un bec LED? Luând în considerare această comparație, pentru a face economie la energie pentru iluminat, cu până la 80%, înlocuiește toate becurile din locuință cu becuri LED. În afară de schimbarea becurilor, pentru case energetice, mai poți lua în considerare și aceste soluții:
- instalarea de întrerupătoare care permit reglarea intensității luminii;
- înlocuirea lămpilor cu multe ramificații cu unele simple și practice, cu un bec sau două, care acoperă strict necesitățile;
- folosirea lămpilor detașabile pentru zonele de lectură sau lucru; nu este necesar să fie iluminată toată încăperea;
- stingerea becurilor la părăsirea încăperii, chiar și pentru câteva minute.
Înlocuirea becurilor din casă cu unele LED reprezintă primul pas spre un consum responsabil de energie din case energetice. Al doilea este monitorizarea consumului lunar de energie și luarea deciziilor de economisire pe baza acestuia.
Descoperă beneficiile aplicației myPPC
Instalează aplicația myPPC, activează push notification și vei fi anunțat când este perioada de transmitere a indexului
Electrocasnice și electronice dintr-o clasă energetică eficientă
Când vine vorba despre case cu consum redus de energie, un alt pas important ce poate fi făcut este înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi sau care nu aparțin unei clase energetice eficiente. Astfel, dacă toate electrocasnicele din locuința ta vor fi încadrate în clasa energetică A, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 40-50%.
Iată care sunt cei mai mari consumatori de energie dintr-o casă, asupra cărora ar trebui să-ți orientezi atenția în mod prioritar și ce reduceri de consum ai putea obține:
- Aragazul electric – schimbarea aragazului electric din clasa F în clasa A ar putea reduce consumul cu aproximativ 55%.
- Frigiderul – schimbarea frigiderului din clasa E în clasa A ar putea reduce consumul cu aproximativ 30%.
- Mașina de spălat rufe – schimbarea mașinii de spălat rufe din clasa D cu o mașină din clasa A ar putea reduce consumul cu aproximativ 48%.
- Cuptorul cu microunde – schimbarea cuptorului cu microunde din clasa B cu unul din clasa A ar putea reduce consumul cu aproximativ 40%.
- Uscătorul de rufe.
- Mașina de spălat vase.
Este bine să știi că foarte mult contează și modul în care electrocasnicele sunt utilizate. De exemplu, poți reduce consumul lunar de energie cu până la 10% dacă scoți din priză încărcătoarele dispozitivelor cu baterii și electrocasnicele când nu le folosești. Iată și alte bune practici pe care le poți adopta în comportamentul tău pentru un consum optim de energie:
- Dezgheață și curăță frigiderul înainte ca stratul de gheață să aibă 2 mm grosime.
- Pornește mașina de spălat rufe doar în momentul în care aceasta este plină.
- Curăță filtrul de spălare și utilizează produse de dizolvare a calcarului pentru a avea o mașină de spălat rufe performantă timp îndelungat.
- Utilizează mașina de spălat vase doar când ai suficiente vase murdare să o umpli la capacitate maximă.
- Folosește capace atunci când gătești – inclusiv atunci când fierbi apa – pentru a împiedica pierderea căldurii.
Cum să construiești o casă eficientă energetic
Atunci când îți dorești o casă cât mai eficientă energetic, trebuie să acorzi atenție acestui aspect încă din primele etape ale construcției. Descoperă în cele ce urmează câteva informații care îți pot fi de folos.
Alege cu atenție materialele de construcție
Materialele din care este construită locuința ta au o influență semnificativă asupra nivelului de eficiență energetică de care beneficiază. De exemplu, atunci când vorbim despre performanța energetică a ferestrelor, materialele influențează trecerea căldurii și a luminii naturale. De aceea, de obicei, ferestrele eficiente energetic sunt realizate din două sau trei geamuri de sticlă sigilate într-o singură unitate, înconjurate de un cadru din PVC sau lemn.
Alege izolația termică și hidroizolantă
Într-o locuință slab izolată, pe timpul iernii, aerul cald va fi eliminat din interior prin pereți, acoperiș, podea, ferestre și uși, ceea ce înseamnă risipă de energie și facturi mai mari. În schimb, vara, izolația are efect invers, adică împiedică încălzirea excesivă a temperaturii în interior.
De exemplu, pereții sunt conductori de căldură și au contact direct cu exteriorul, aceștia transferând căldura din interior spre exterior. Calea de a reduce pierderile de căldură iarna, cu economii în factură de până la 40%, este de a anvelopa pereții locuinței tale. Iată ce materiale poți folosi pentru izolația exterioară:
- vată minerală bazaltică;
- vată minerală de sticlă
- polistiren expandat sau extrudat.
În ceea ce privește izolația podului, poți să folosești vată bazaltică sau de sticlă, iar pentru izolația acoperișului, fie pui un strat termoizolant cu coeficient de conductivitate cât mai mic, fie suprapui două straturi de vată minerală, astfel încât să obții un strat de până la 30 cm grosime.
Pentru a împiedica pierderile de căldură prin pardoseală și pătrunderea frigului din subsolul casei, poți izola podeaua cu panouri de polistiren extrudat de cel puțin 5 cm, cu spumă din poliuretan, cu șapă izolantă cu bile de polistiren sau cu panouri de lemn și vată minerală.
Nu în cele din urmă, ferestrele și ușile trebuie izolate pentru a crește eficiența energetică a locuinței. Izolația acestora presupune aplicarea sau schimbarea chederelor și garniturilor de etanșare a ferestrelor, punerea de perne cilindrice, anti-curent și folosirea storurilor și a obloanelor exterioare.
Folosește surse alternative de energie
Panourile fotovoltaice reprezintă o sursă alternativă de căldură care contribuie de asemenea la creșterea eficienței energetice a unei locuințe. Acestea captează energia soarelui și o transformă în energie electrică pe care o poți folosi în locuință.
În general, sistemele fotovoltaice sunt formate din mai multe panouri, fiecare panou generând aproximativ 355 W de energie din lumina puternică a soarelui. Sistemele tipice conțin aproximativ 10 panouri și generează curent electric continuu.
Dacă plănuiești să folosești astfel de surse alternative de energie pentru locuința ta, nu uita să iei în considerare orientarea acoperișului, încă din faza de construcție. Un sistem fotovoltaic amplasat pe un acoperiș care este orientat spre est sau vest va produce cu aproximativ 15-20% mai puțină energie decât unul orientat direct spre sud.
Te sprijinim în demersul de a-ți transforma casa într-o locuință cu o eficiență energetică ridicată și să fii Smart pe Energie. Pune în practică soluțiile pe care ți le-am prezentat și alege-ne partenerul tău de încredere pentru furnizarea energiei electrice.
Stă în puterea ta să faci schimbări și să îți creezi obiceiuri de consum responsabil al energiei electrice și nu numai. Așadar, dacă vrei să crești rapid eficiența energetică a locuinței tale, alege un partener de încredere cum suntem noi și pune în aplicare metodele smart pe care ți le-am prezentat.
Sursa foto: Freepik.com