Idei pentru acasă

Cei mai mari consumatori de energie dintr-o casă

Folosirea aparatelor eficiente energetic, dar și aplicarea unor trucuri de economisire a energiei, fără a avea un impact negativ asupra stilului tău de viață, sunt câteva decizii inteligente de consum

Top 6 cei mai mari consumatori de energie din locuință – cum să Fii smart pe energie

Folosirea aparatelor eficiente energetic, dar și aplicarea unor trucuri de economisire a energiei, fără a avea un impact negativ asupra stilului tău de viață, sunt câteva decizii inteligente de consum pe care le poți integra în viața ta. Află care sunt cei mari consumatori de energie din locuința ta și ce metode ai la îndemână ca să Fii Smart pe energie. 

Pentru a oferi soluții concrete, cât mai ușor de pus în aplicare, am realizat acest articol în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică. 

Așadar, conform datelor obținute din partea EPG, în fiecare cameră a locuinței avem cel puțin un mare consumator de energie. Descoperă care sunt aceștia, dar și recomandări utile de reducere a consumului, fără a-ți afecta stilul de viață.

Top 6 cei mai mari consumatori de energie din casă

Stă în puterea ta să iei măsuri pentru un consum responsabil de energie, dar ca să iei decizii smart este nevoie să știi mai întâi care sunt cei mai mari consumatori dintr-o locuință tipică. Iată un top 6 al acestora, potrivit EPG, precum și câteva recomandări de economisire inteligentă. 

Aragazul electric

Un aparat din bucătărie care este considerat unul dintre cei mai mari consumatori electrocasnici este aragazul electric. 

Luăm exemplul unui aragaz care face parte din clasa F și este achiziționat în 2015. Are 4 ochiuri de gătit, putere de 3000W și un consum anual de 1300 kWh.

Recomandare pentru reducerea consumului de energie electrică

  • Nu porni aragazul sau cuptorul electric cu mult timp înainte de a începe să-l folosești, pentru că acesta se încălzește foarte repede și nu necesită timp suplimentar pentru a ajunge la temperatura dorită.
  • Folosește capace atunci când gătești – inclusiv atunci când fierbi apa – pentru a împiedica pierderea căldurii.
  • Utilizează ustensile fabricate special pentru aragazul electric pentru a găti eficient și a diminua timpul de utilizare.
  • Taie ingredientele în bucăți mici pentru a grăbi procesul de gătire/încălzire.

Schimbarea aragazului electric cu unul care face parte dintr-o clasă energetică mai eficientă reprezintă o soluție de reducere a consumului de energie. Achiziționarea unui aragaz electric din clasa A, cu o putere maximă de 2.000 W, ar reduce consumul cu aproximativ 55%. 

Frigiderul

Un alt aparat din bucătărie care este considerat a fi mare consumator de energie este frigiderul. 

Luăm exemplul unui frigider din clasa energetică E, cu 2 uși, achiziționat în 2019. Are o capacitate de 592 l, cu dozator de apă încorporat și cu sistem de dezghețare automată. Frigiderul are un consum anual de energie de 600 kWh.

Recomandări pentru reducerea consumului de energie electrică

  • Amplasează frigiderul într-un loc aerisit și ține-l departe de surse de căldură. 
  • Dezgheață și curăță frigiderul înainte ca stratul de gheață să aibă 2 mm grosime. 
  • Nu pune alimente fierbinți în interiorul frigiderului. 
  • Temperatura ideală pentru frigider este de 6°C, iar pentru congelator de -18ºC.
  • Deschide frigiderul doar atunci când este necesar și închide ușile cât mai repede.

Totodată, un frigider din clasa energetică A ar consuma cu aproximativ 30% mai puțină energie electrică. 

Mașina de spălat rufe

Un aparat din baie, de această dată, care este considerat unul dintre marii consumatori electrocasnici este mașina de spălat rufe. 

Luăm exemplul unei mașini de spălat rufe, din clasa D și achiziționată în 2013. Are o capacitate de 8 kg, 1.400 rpm, este utilizată o dată pe săptămână și are un consum anual de energie de 600 kWh.

Recomandări pentru reducerea consumului de energie electrică

  • Pornește mașina de spălat rufe doar în momentul în care aceasta este plină.
  • Curăță filtrul de spălare și utilizează produse de dizolvare a calcarului, pentru a avea o mașină de spălat rufe performantă timp îndelungat.
  • La spălare folosește apă rece sau la o temperatură cât mai joasă, cea caldă fiind indicată doar pentru hainele foarte murdare. Spălarea la o temperatură de 20ºC față de 40ºC ar reduce consumul de energie electrică cu 50%.

Totodată, o mașină de spălat rufe din clasa energetică B ar consuma cu 16% mai puțină energie electrică, iar una din clasa A ar consuma cu 48% mai puțin decât cea actuală.

Cuptorul cu microunde

În topul celor mai mari consumatori de energie dintr-o locuință intră și cuptorul cu microunde. 

Luăm ca reper un cuptor din clasa B și achiziționat în 2020. Are o capacitate de 23 l, o putere de 900 W și un consum anual de 435 kWh. 

Recomandări pentru reducerea consumului de energie electrică

Este de reținut și că un cuptor cu microunde din clasa energetică A ar consuma cu 20% mai puțină energie electrică, iar unul din clasa A de 23 de litri și o putere de 800 W ar consuma cu 40% mai puțin.

Uscătorul de rufe

Un alt aparat din baie care face parte din categoria marilor consumatori electrocasnici este uscătorul de rufe. De pildă, un astfel de aparat, din clasa energetică D, cu o capacitate de încărcare de până la 8 kg, are un consum anual de aproximativ 387 kWh.

Recomandare pentru reducerea consumului de energie electrică

Un uscător de rufe din clasa energetică B ar consuma cu 16% mai puțină energie electrică, iar unul din clasa A ar consuma cu 48% mai puțin decât cea actuală. 

Mașina de spălat vase

Din topul marilor consumatori de energie electrică dintr-o locuință tipică face parte și mașina de spălat vase. 

Luăm exemplul unei mașini de spălat vase, din clasa G, de 65 cm lățime și un consum de 375 kWh la 100 de spălări. Consumul mediu anual de apă este de 2.830 litri.

Recomandări practice de economisire a energiei

  • Utilizează mașina de spălat vase doar când sunt suficiente vase murdare, ca să o umpli la capacitate maximă.
  • Utilizează programul „Eco”, care consumă mai puțină apă și energie. 

Pe lângă consumul de energie generat de aceste aparate, nu trebuie scăpate din vedere și celelalte aparate din casă, precum hota electrică, televizorul sau aparatele de aer condiționat pentru care poți să obții un consum inteligent, aplicând principiile smart de economisire.

Aparate de aer condiționat

Ai nevoie de un aparat de aer condiționat?

Descoperă aparate de aer conditionat eficiente energetic, ultra silențioase cu funcție de autocurățare și garanție 3 ani. Le poți achiziționa în tranșe, direct pe factura de energie.

Vezi modelele de aparate de aer condiționat

Tabel consum energie electrică – ce economii smart poți face

Iată, mai jos, o ilustrare exactă a unei potențiale reduceri de consum pe care să o obții prin înlocuirea produselor electrocasnice existente cu altele mai performante energetic. Conform EPG, consumul de energie pentru marii consumatori electrocasnici s-ar putea reduce cu aproximativ 36% din valoarea inițială.

ProdusNr. UnitățiConsum actual / anConsum potențial / anReducere obținută
Aragaz electric11300 kWh975 kWh325 kWh
Frigider1600 kWh400 kWh200 kWh
Mașină de spălat rufe1600 kWh320 kWh280 kWh
Cuptor cu microunde1435 kWh250 kWh185 kWh
Uscător de rufe1387 kWh270 kWh117 kWh
Mașină de spălat vase1341 kWh110 kWh230 kWh
TOTAL3.663 kWh2.325 kWh1337 kWh
Aplicația myPPC

Descoperă beneficiile aplicației myPPC

Poți să îți monitorizezi consumul lunar de energie și să iei decizii pe baza acestuia, dacă ai instalată aplicația myPPC și dacă activezi push notifications pentru a fi anunțat când este perioada de transmitere a indexului. În acest mod, vei ști exact cât consumi și factura va fi emisă în concordanță cu datele oferite.

Despre aplicația myPPC

În fiecare cameră din locuință întâlnim cel puțin un mare consumator de energie: de la mașina de spălat rufe, la frigider sau cuptor cu microunde. Din acest motiv, pentru a obține un consum eficient de energie, este necesar să iei decizii smart, responsabile, deoarece tu ai puterea de a aduce schimbări bune în viața ta.

Sursa foto: Shutterstock.com