Temperatura optimă în casă: câte grade trebuie să fie în fiecare cameră, pentru a economisi energie
Prea cald, prea frig? Fiecare sezon vine cu provocările sale iar adaptarea noastră la schimbările de temperatură poate fi una dificilă. Nopțile caniculare ale verii sau trecerea bruscă la frig ne creează disconfort și afectează direct calitatea vieții. În aceste momente, tindem să reglăm temperatura cu ajutorul unui aparat de aer condiționat sau cu centrala termică, însă numărul de grade pentru care optăm și modul în care îl obținem se pot reflecta în consumul de energie electrică.
Dacă te-ai întrebat care sunt gradele potrivite în funcție de încăpere, descoperă-le în acest articol, atât pentru vară, cât și pentru iarnă. Articolul este realizat în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG). EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică.
- Temperatura ideală în casă, pe timp de vară
- Temperatura optimă în casă, iarnă
- Care este cea mai bună modalitate de a încălzi o cameră
- Cum să menții temperatura optimă în casă
- Cum setezi temperatura optimă în casă cu ajutorul tehnologiei
- Întrebări frecvente despre temperatura optimă în casă
- Suntem alături de tine prin sfaturi și recomandări pentru un consum smart de energie
Temperatura ideală în casă, pe timp de vară
Temperatura ideală pe timp de vară în casă, pentru un consum redus de energie, este de 23ᵒC – 25ᵒC. Pentru a ajunge la aceste grade în zilele călduroase și a avea un consum inteligent, aparatul de aer condiționat trebuie folosit optim.
Temperatura ideală pe timp de vară poate fi obținută cu ajutorul unui aparat de aer condiționat. Există mai multe tipuri și se împart în funcție de instalarea aparatului: casetă, duct, split. Indiferent de tipul de aparat pe care îl deții, temperatura pe care o alegi pentru aerul condiționat are un efect major asupra consumului de energie. Dacă folosești răcirea graduală, poți seta aparatul de aer condiționat la o temperatură de până la 25ᵒC și să lași aerul pornit. Odată atinsă temperatura dorită, ventilatorul se va opri, fiind necesară doar întreținerea temperaturii obținute. În acest mod, consumul de energie scade semnificativ, ventilatorul fiind componenta care consumă energia electrică cel mai mult.
Temperatura ideală, vara în camera de zi
În camera de zi, pe timp de vară, temperatura ideală pentru un consum redus de energie este situată între 23ᵒC – 25ᵒC.
Într-o zi obișnuită de vară, aerul condiționat consumă aproximativ 4 kWh cu metoda graduală. Prin setarea aparatului condiționat pe 25ᵒC, poți ajunge cu ușurință la un consum de energie cu 50% mai mic. Cu fiecare grad în plus setat, spre exemplu 25ᵒC în loc de 18ᵒC, consumul de energie scade cu 0,71 kWh.
Temperatura ideală vara, în dormitor
Calitatea somnului tău este direct influențată de temperatura din dormitor. De aceea, este important să folosești aerul condiționat atunci când temperatura depășește 23ᵒC. Înainte să te culci, setează aparatul la 21ᵒC – 22ᵒC. Cu un astfel de consum zilnic în dormitor, nu numai că vei avea parte de un somn odihnitor, dar poți ajunge la un consum 6,87 kWh, respectiv 6,16 kWh pentru temperatura de 22ᵒC, conform experților EPG
Temperatura ideală vara, în baie
Temperatura ideală în baie pe timp de vară, pentru un consum redus de energie, este de 24ᵒC – 26ᵒC. Această încăpere nu necesită răcire cu aparatul de aer condiționat.
Descoperă ofertele pentru aparate de aer condiționat
Cu ajutorul aerului condiționat, poți regla o temperatură optimă pe timp de vară, prin răcirea graduală. Astfel, te bucuri de un confort sporit în propria locuință, indiferent de gradele de afară. Solicita o oferta online pentru un aparat de aer condiționat și alege-l pe cel potrivit locuinței tale, dintre modelele existente.
Temperatura optimă în casă, iarna
Iarna, temperatura ideală în locuință, care asigură confortul optim și consumul inteligent al energiei electrice, este de 20ᵒC – 21ᵒC.
Pentru a ajunge la gradele dorite, este util să folosești un termostat inteligent pentru centrală. Instalarea acestuia permite un control precis și centralizat pentru temperatura din încăperi. Termostatul oprește și pornește centrala atunci când temperatura scade sau depășește valoarea aleasă. Astfel, se vor menține o temperatură optimă și un consum inteligent.
Temperatura ideală iarna, în camera de zi
În camera de zi, pe timp de iarnă, temperatura ideală pentru un consum smart este de 20ᵒC. Ca să o obții, mai ales când gradele de afară sunt pozitive, poți folosi încălzirea cu ajutorul aerului condiționat.
De exemplu, dacă afară sunt 0ᵒC și în camera de zi trebuie să fie 20ᵒC, aerul condiționat are un randament bun și nu generează un consum de energie major. Tehnologiile noi și performante ale aparatelor de aer condiționat sunt eficiente și te ajută să obții un consum redus de energie, dacă temperaturile exterioare sunt de până la minus 10 grade Celsius.
Temperatura ideală iarna, în dormitor
În dormitor, pe timp de iarnă, temperatura ideală este de 18ᵒC-19ᵒC. Cu această temperatură setată, obții un confort optim printr-un consum inteligent de energie. Iată recomandările specialiștilor EPG:
- Setează termostatul centralei de apartament pe 18ᵒC, pentru 10 ore (cât nu ești acasă într-o zi). Economia va fi, în acest caz, de aproximativ 15%, comparativ cu situația în care ai seta centrala să funcționeze continuu pe o temperatură de 22ᵒC.
- Păstrează aceeași temperatură, de 18ᵒC, timp de 10 ore, și setează termostatul pe 19ᵒC în timpul nopții (8 ore). În acest caz, economisirea poate ajunge la aproape 40% din consumul generat de centrală.
Temperatura ideală iarna, în baie
Pentru baie, pe timp de iarnă, trebuie să avem între 21ᵒC – 22ᵒC.
Temperatura ideală iarna, în subsol/ beci
În ceea ce privește subsolul sau beciul, acolo unde încăperea este situată subteran, aceasta trebuie să fie între 17ᵒC – 19ᵒC, atât pentru alimentele depozitate, cât și pentru un consum eficient al energiei.
Descoperă ofertele PPC pentru centrale termice
Alegerea centralei termice este un proces important în obținerea confortului optim pe timp de iarnă. Pentru că există multe modele pe piață, trebuie să știi ce opțiune să iei în calcul pentru locuința ta. Descoperă ce model ți se potrivește, solicită o ofertă online și bucură-te de beneficiile oferite!
Care este cea mai bună modalitate de a încălzi o cameră
Este mai eficient să încălzești o cameră cu aparatul de aer condiționat în loc de centrala termică?Încălzirea cu ajutorul aerului condiționat, mai ales dacă aparatul nu este unul performant, bazat pe noile tehnologii, este eficientă doar atunci când temperatura exterioară nu scade sub -7ᵒC, iar suprafața care trebuie încălzită nu este de dimensiuni mari. Spre exemplu, te poți folosi de aerul condiționat într-un dormitor mic.
Dacă temperatura exterioară coboară sub acest prag, atunci încălzirea cu aerul condiționat devine ineficientă, fiindcă aparatul este suprasolicitat și, prin urmare, va consuma mai multă energie.
Temperatura setată pentru aparatul de aer condiționat determină eficiența și consumul de energie al acestuia. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât consumul va fi mai mare. Cu fiecare grad în minus se obține o reducere a consumului de energie de aproximativ 7-8%.
Cum să menții temperatura optimă în casă
Odată încălzită, locuința ar trebui să mențină temperatura constantă. Acesta ar fi scenariul ideal. În realitate însă, nu se întâmplă asta, pentru că încăperile necesită aerisire și, inevitabil, vor exista și pierderi de căldură.
Izolarea termică a locuinței este una dintre cele mai eficiente și frecvent utilizate modalități de a reduce consumul de energie și de a transforma casa într-un loc mai cald și mai confortabil.
Principalele pierderi de căldură dintr-o locuință sunt:
- 35% prin pereți, pod și acoperiș;
- 25% prin ferestre și uși;
- 15% prin pardoseală.
Locuințele insuficient izolate pot duce la o creștere de 20-25% a facturilor sau chiar mai mult.
Cum setezi temperatura optimă în casă cu ajutorul tehnologiei
O temperatură optimă se obține prin aparate smart, cum este și un termostat inteligent. Instalarea sa permite un control optimizat al temperaturii din locuință. Termostatul pornește sau oprește automat centrala atunci când temperatura scade sau depășește temperatura aleasă.
Astfel, se poate ajunge la o temperatură ideală pentru confort și energie, iar centrala nu va funcționa continuu, ci doar atunci când este necesar. Termostatul permite reglarea unei temperaturi mai mici pe timpul nopții sau atunci când nu este nimeni în locuință, ceea ce înseamnă un consum scăzut de energie cu până la 30%, conform specialiștilor EPG.
Întrebări frecvente despre temperatura optimă în casă
- Cât de important este nivelul umidității?
Potrivit experților EPG, nivelul umidității este unul dintre factorii care influențează temperatura din locuință. De exemplu, iarna, un nivel crescut al umidității va accentua senzația de frig în locuință. Nivelul de umiditate recomandat în spațiile închise este între 40-70%. Specialiștii de la National Institute of Health menționează că nivelul umidității ideale ține cont de două aspecte: temperatura de afară și specificul camerei.
- Cum pot dormi la o temperatură de 18-19 grade Celsius?
Este cunoscut faptul că depinde de fiecare organism în parte la ce temperatură se simte cel mai confortabil. Unele persoane se odihnesc bine la 18 grade, iar altele pot avea un somn odihnitor doar la 20 de grade.
- Sunt recomandate aceste temperaturi și pentru copii?
Da, iar în dormitorul copilului este recomandat ca nivelul de umiditate să fie de aproape 60%, potrivit National Institute of Health. În general, copiii au nevoie de o temperatură ambientală mai ridicată decât a adulților.
- Există o temperatură recomandată pentru o casă nelocuită?
Da, pe timp de iarnă, 12-14 grade Celsius.
Menținerea temperaturii optime în perioada anotimpului rece îți poate asigura confortul ideal, iar o centrală în condensare te poate ajuta să o obții. Pentru rezultate sigure, o grijă deosebită trebuie acordată și setării parametrilor de funcționare. Spre exemplu, un randament al centralei de peste 90% se obține numai dacă temperatura apei în calorifere pe circuitul de retur este de maximum 45 de grade Celsius..
Descoperă cum trebuie reglată temperatura centralei în condensare, pentru a beneficia la maximum de avantajele pe care le oferă.
Suntem alături de tine prin sfaturi și recomandări pentru un consum SMART de energie
Cu peste trei milioane de clienți în România, prin rețeaua de furnizare și distribuție, suntem alături de clienți prin recomandările oferite în reducerea consumului de energie electrică, fără a diminua confortul.
Suntem deschiși la implementarea de noi tehnologii pentru o distribuire a energiei electrice în mod durabil și punem accent pe rețele smart și surse regenerabile. Mai mult, dezvoltăm servicii pentru a ne adapta rapid provocărilor globale, în centru fiind mobilitatea electrică și conectivitatea.
Stă în puterea ta să acționezi și să nu fii pasiv la schimbările din jurul tău, de aceea trebuie să conștientizezi că a trăi în echilibru cu natura este un obiectiv pe termen lung, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți. Suntem aici să îți oferim ajutor pentru un consum responsabil de energie și protejarea mediului înconjurător.