Cum menții căldura în casă în timpul sezonului rece
Într-un scenariu ideal, odată încălzită, în locuință ar trebui să se mențină o temperatură constantă. Acest lucru nu se întâmplă însă, deoarece încăperile necesită aerisire și pentru că există inevitabile pierderi de căldură.
Pentru că știm cât de important este să menții temperatura optimă în casă în timpul sezonului rece, împreună cu partenerii noștri de la Energy Policy Group (EPG) Ți-am pregătit câteva informații care te pot inspira să iei decizii inteligente în acest sens.
EPG este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, iar eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG. Energy Policy Group este colaboratorul nostru extern, pentru a certifica datele cheie legate de formule pe baza cărora calculăm diferite metode de eficiență energetică.
Principalele căi de pierdere a căldurii într-o locuință
Principalele căi de pierdere a căldurii dintr-o locuință sunt prin: pereți – 35%, pod și acoperiș – 25%, ferestre și uși – 25%, pardoseală – 15%.
Aproximativ o treime din totalul pierderilor de căldură dintr-o locuință are loc prin pereți. Deoarece pereții sunt conductori de căldură și au contact direct cu exteriorul, aceștia transferă căldura din interior spre exterior. Potrivit experților EPG, o modalitate eficientă de a reduce semnificativ pierderile de căldură și de a obține economii în factură de până la 40% este anveloparea pereților exteriori.
Fisurile acoperișului, împreună cu punțile termice ale podului, care nu sunt izolate corespunzător, duc la pierderi semnificative de căldură prin pod de aproximativ 25%. În plus, o ventilație necorespunzătoare a podurilor amplifică pierderile de căldură. O soluție eficientă pentru izolarea podului este utilizarea vatei bazaltice sau de sticlă.
În cazul caselor, pereții fundației și placa de ciment de sub podea au capacități de izolație inferioare, astfel că se va pierde rapid căldura din locuință prin zona respectivă. Circa 15% din totalul pierderilor de căldură dintr-o casă au loc prin această zonă slab izolată.
Izolația termică a locuinței: cum o realizezi corect pentru un maxim de eficiență energetică
Izolația locuinței este una dintre cele mai eficiente și frecvent utilizate modalități de a reduce consumul de energie și de a transforma casa într-un loc mai cald și mai confortabil. O locuință slab izolată înseamnă transfer de căldură din interior prin pereți, acoperiș, podea, ferestre și uși, ceea ce înseamnă risipă de energie și facturi mai mari. Locuințele insuficient izolate pot duce la o creștere de 20-25% a facturii, sau chiar mai mult, potrivit experților EPG.
Cu un plan de izolare bine făcut și cu materiale de calitate se poate obține o izolație excelentă a locuinței. De exemplu, pentru a împiedica pierderile de căldură prin pardoseală și pătrunderea frigului din subsolul casei sau al blocului, se poate izola podeaua cu:
- panouri de polistiren extrudat de cel puțin 5 cm;
- cu spumă din poliuretan;
- șapă izolantă cu bile de polistiren sau cu panouri de lemn;
- vată minerală.
Descoperă beneficiile aplicației myPPC
Serviciile noastre sunt gândite pentru confortul tău de zi cu zi. Instalează-ți aplicatia myPPC de pe AppStore, Huawei AppGallery sau Google Play Store și bucură-te de beneficiile sale. Administrează cu ușurință contractele de energie electrică sau gaze naturale, solicită ajutorul în orice problemă, de pe telefonul mobil.
De asemenea, se pot folosi și alte câteva soluții care nu implică o investiție de anvergură, precum acoperirea unei suprafețe extinse a pardoselii cu un covor gros.. Cu toate acestea, pierderea de căldură va fi diminuată într-o măsură mai mică.
Totodată, unele soluții menționate mai sus pot fi aplicate și pentru izolația pereților și a podului casei. În acest context, unele dintre cele mai economice soluții sunt vata minerală și panourile de polistiren.
Tipul tâmplăriei, al geamului, precum și starea glafurilor, a pragurilor sau a tencuielii din jurul acestora sunt alte aspecte care nu trebuie neglijate atunci când îți dorești să reduci pierderile de căldură din locuința ta.
Printr-un geam simplu, pierderile de energie sunt de aproximativ patru ori mai mari decât printr-un geam termopan. Dacă te întrebi ce soluție eficientă ai putea să aplici, ei bine, trebuie să știi că cea mai mare eficiență termică o au ferestrele din PVC cu geamuri termopan, cu trei foi de sticlă. Potrivit experților EPG, acestea reduc pierderile de căldură cu până la 70%.
De asemenea, etanșările și montajul realizate corect contribuie la limitarea pierderilor de căldură. Alte soluții de izolare a ferestrelor și ușilor constau în aplicarea sau schimbarea chederelor și garniturilor de etanșare a ferestrelor, punerea de perne cilindrice, anti curent la uși și geamuri, folosirea unor perdele mai groase sau a storurilor și obloanelor exterioare etc.
Citește și ghidul consumatorului smart și află cum poți să obții o bună izolație termică a casei tale.
Verificări simple, dar care te vor ajuta să obții o casă mai călduroasă
Înainte de a pune în funcțiune sistemul de încălzire, verifică dacă există fisuri sau scurgeri la nivelul țevilor. Acestea au nevoie să fie sigilate și izolate corespunzător, altfel apa folosită la încălzire se va irosi, iar sistemul de încălzire va fi în dezechilibru hidraulic. Este recomandat să apelezi la servicii de specialitate pentru a verifica dacă există blocaje în circuit, deoarece uneori conductele și tuburile de evacuare se pot înfunda din cauza sedimentelor.
Dacă toate aceste elemente sunt avute în vedere și izolația se face corespunzător, pierderile de căldură se vor diminua semnificativ.
Alte metode SMART de a reduce pierderile de căldură
Pe lângă izolația termică a locuinței și verificările simple menționate mai sus, există și alte metode smart de care te poți folosi pentru a reduce pierderile de căldură. Iată care sunt acestea.
Aerisește locuința
Dacă aerisești corect locuința, vei reuși să reduci pierderile de căldură și să menții o temperatură constantă în casă.
Este de preferat aerisirea în reprize scurte, de cca. 10-15 minute, cu fereastra larg deschisă, pentru a permite aerului de afară să pătrundă în casă mai repede.
Alege un sistem de ventilație inteligent
Nivelul umidității este un alt factor care influențează temperatura din locuință. De exemplu, iarna, un nivel crescut al umidității va accentua senzația de frig în locuință. Nivelul de umiditate recomandat în spațiile închise este între 40-70%, potrivit experților EPG.
Aerisirea locuinței contribuie la menținerea unui nivel optim de umiditate și se poate face și cu ajutorul unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură, care controlează și reglează schimbul de aer. Această soluție este potrivită în principal pentru locuințele bine izolate.
Avantajul unui astfel de sistem, prin care alimentarea și evacuarea aerului sunt controlate, este aportul constant de aer proaspăt, fără a trebui deschise larg ferestrele și ușile, deci, cu pierderi de căldură mult mai mici. Unele instalații de ventilație sunt dotate cu senzori de umiditate sau schimbător de căldură, prin care aerul introdus din exterior este adus la o temperatură apropiată de cea a aerului eliminat. Practic, căldura aerului ambiental este folosită în drumul său spre exterior pentru a încălzi aerul proaspăt care vine de afară.
Menținerea căldurii în casă în timpul sezonului rece poate fi o provocare, însă, dacă ești informat corespunzător, poți pune în aplicare câteva soluții care să îți ofere o temperatură optimă în casă, cu un consum mai mic de căldură.
Când alegi factura prin e-mail, o vei primi imediat după emitere, fără să mai fie nevoie să aștepți să fie livrată fizic, acasă. Totodată, vei proteja mediul înconjurător și vei avea acces oricând la arhiva facturilor tale. Astfel, analizezi consumul de energie electrică și vezi ce măsuri poți lua pentru a economisi smart.
Informează-te din surse sigure și alege cele mai bune soluții pentru încălzirea optimă a locuinței tale. Folosește materiale izolatoare eficiente, efectuează verificări la nivelul țevilor și alege un sistem de ventilație inteligent. Nu uita că stă în puterea ta să faci schimbări, iar noi suntem alături de tine, deoarece nevoile tale sunt prioritare pentru noi.
Intrebari frecvente
Text/ short summary al intrebarii 1
Text/ short summary al intrebarii 2