Află totul despre consumul energetic al unui aparat de aer condiționat, indiferent de sezon
Una dintre întrebările pe care ni le punem cel mai des pe parcursul verii este despre cât consumă aparatul de aer condiționat. Răspunsul depinde de mulți factori, începând de la clasa energetică a aparatului, până la modul în care obișnuim îl folosim. Economisirea energiei începe din momentul în care achiziționăm aparatul de aer aer condiționat, deoarece acesta este indicat să fie ales după anumite criterii, raportate atât la nevoile tale, cât și la caracteristicile locuinței în care îl vei instala
Pentru a-ți putea atinge obiectivele lunare cu privire la consumul de energie electrică și pentru a implementa soluțiile necesare de optimizare a consumului, este important să știi cât consumă aparatele electronice și electrocasnice din locuința ta, printre care și aparatul de aer condiționat. Descoperă în cele ce urmează totul despre consumul unui aparat de aer condiționat și criteriile de care să ții cont când îl alegi:
- Cum alegi un aparat de aer condiționat
- Cât consumă un aparat de aer condiționat vara și în timpul iernii
- Cum folosești un aparat aer condiționat cu funcție de încălzire
- Cum reduci consumul unui aparat de aer condiționat
- Cele mai bune aparate de aer condiționat din oferta noastră
- Studiu de caz: încălzirea și răcirea într-un apartament de 60 mp – Cât consumă un aparat de aer condiționat de 12.000 BTU
Cum alegi un aparat de aer condiționat
Alegerea unui aparat de aer condiționat trebuie făcută cu atenție deoarece, acesta poate avea un impact semnificativ asupra consumului de energie din locuință. Există câteva criterii pe care ar fi bine să le ai în vedere, pentru a te asigura că faci alegerea potrivită pentru tine atunci când achiziționezi un aparat de aer condiționat care urmează să fie folosit atât pentru răcirea, cât și pentru încălzirea locuinței. Iată care sunt principalele criterii:
1. Tipuri de aparate de aer condiționat, în funcție de modul de instalare
Aparatele de aer condiționat pot fi mobile sau fixe. Acestea din urmă se împart în funcție de operațiunile necesare pentru instalarea aparatului:
- casetă – acest tip de aparat necesită conducte montate în tavan;
- duct – necesită conducte montate în exteriorul pereților;
- split – implică montarea unui corp în exterior și a altui corp în interiorul locuinței.
Pentru un apartament, cele mai potrivite aparate, conform experților EPG, sunt cele de tip split, pentru că au cel mai bun raport cost-eficiență și cele mai mici costuri de instalare. Dacă, însă, un criteriu important pentru tine este să poți muta aparatul de aer condiționat dintr-o cameră în alta, atunci poți să optezi pentru un aparat mobil.
2. Tipuri de aparate de aer condiționat, în funcție de tipul de filtru
Există două tipuri de filtre pentru aparatele de aer condiționat: permanente și temporare. Acestea din urmă se împart în 5 categorii, fiecare având un rol diferit:
- filtru din catehină, care purifică aerul;
- filtru cu ionizare, care reține praful și germenii;
- filtru din cărbune activ, care elimină mirosurile nedorite;
- filtru electrostatic, care distruge alergenii din aer;
- filtru cu ioni negativi, care ajută la prevenirea bolilor respiratorii.
Ai nevoie de un aparat de aer condiționat?
Alege un model de aparat de aer condiționat pe care să-l folosești atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece. Dacă ești client rezidențial PPC, ai posibilitatea de a plăti în tranșe egale, începând de la 129 de lei/ lună.
3. Beneficii incluse în pachetul de achiziție
Atunci când urmează să îți achiziționezi un aparat de aer condiționat, este indicat să ții cont și de serviciile incluse în pachetul de achiziție. Pentru a te elibera de griji, caută o ofertă aer condiționat cu montaj inclus. Este important să ai în vedere și curățarea periodică a aparatului iar, pentru a fi sigur că nu omiți acest obicei, poți opta pentru un serviciu de igienizare aer condiționat, disponibil și prin PPC.
4. Tipuri de aparate de aer condiționat, în funcție de clasa energetică
Conform Comisiei Europene, există 7 clase energetice pentru încadrarea electrocasnicelor, de la clasa A la clasa G. Un aparat electronic sau electrocasnic care face parte din clasa A este considerat a fi cel mai eficient din punct de vedere energetic, în timp ce unul încadrat în clasa G este considerat ca având o eficiență energetică foarte scăzută.
Așadar, atunci când unul dintre obiectivele tale este să obții un consum redus de energie, însă vrei să îți menții în același timp nivelul de confort, este recomandat să optezi pentru un aparat de aer condiționat din clasa energetică A.
Susținem consumul de energie în mod inteligent, de aceea, pe site-ul nostru găsești mai multe modele de aparate de aer condiționat eficiente energetic. Dacă achiziționezi un aparat de aer condiționat de la noi, beneficiezi de instalare în maximum 10 zile calendaristice de la data livrării. Mai mult decât atât, plata o poți face în maximum 24 de tranșe egale, începând de la 129 de lei/ lună. Poți afla mai multe informații despre aparatele de aer condiționat recomandate direct de pe site.
Cât consumă un aparat de aer condiționat vara și în timpul iernii
Conform unui calcul efectuat de Energy Policy Group (EPG), aparatul de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W), care are un consum de aproximativ 1,55 kWh pe funcția de răcire, ar putea genera un consum anual de 775 kWh în 500 de ore de funcționare, în timpul sezonului cald.
Dacă pe lângă folosirea pe timpul verii, aparatul este folosit și pe timpul sezonului rece, ca sursă de încălzire, în acest caz, timpul de funcționare al acestuia ar crește cu încă 260 de ore. Conform experților EPG, consumul aparatului de aer condiționat pe funcția de încălzire este de 1,45 kWh, ajungându-se astfel la un consum anual de aproximativ 380 kWh.
Luând în considerare folosirea aparatului de aer condiționat pe cald iarna și funcția de aer rece, vara, acesta va genera 1.155 kWh pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 6% din consumul total de electricitate anual al unei locuințe. La costul actual al unui kWh de 0,8 lei, acest consum reprezintă o cheltuială de 924 de lei/ an.
Cum folosești un aparat de aer condiționat cu funcție de încălzire
Încălzirea încăperilor cu ajutorul aparatului de aer condiționat este recomandată și eficientă atunci când temperaturile exterioare sunt pozitive. Conform specialiștilor EPG, randamentul maxim la care poate ajunge un aparat de aer condiționat este asigurat atunci când diferența dintre temperatura interioară și cea exterioară nu depășește 20ᵒC. De exemplu, dacă afară sunt 0ᵒC, iar în încăpere dorești să obții o temperatură de 19-20ᵒC, aparatul de aer condiționat va avea un randament bun și nu va genera un consum de energie major.
Cu toate acestea, aparatele de aer condiționat cu tehnologii noi și performante sunt eficiente la temperaturi exterioare de până la minus 10ᵒC. Dacă, însă, temperatura de afară scade sub această limită, sunt necesare sisteme mai puternice de încălzire a locuinței, deoarece cu cât diferența dintre temperatura exterioară și cea interioară este mai mare, cu atât scade și randamentul aparatului de aer condiționat, iar costurile cu energia se măresc.
Cum reduci consumul unui aparat de aer condiționat
La fel ca în cazul altor aparate electrocasnice, nu este suficientă alegerea unui model eficient ca să obții un consum redus de energie electrică, ci este necesar să acorzi importanță și modului în care îl folosești.
De exemplu, conform EPG, temperatura pe care o alegi pentru aerul condiționat are un impact major asupra consumului de energie. Pentru a descoperi, mai exact, cum funcționează acest lucru, prezentăm cele două metode pentru răcirea locuinței, folosind aparatul de aer condiționat:
Așa NU -răcirea forțată – se întâmplă atunci când setezi aerul condiționat pe temperatura minimă și îl lași să funcționeze în acest mod până obții temperatura dorită în încăpere. Problema cu această metodă este că nu poți anticipa cât timp trebuie să funcționeze aerul condiționat, deoarece răcirea este dependentă de temperatura exterioară. De exemplu, dacă afară sunt 40 de grade Celsius, temperatura din cameră va scădea mai greu, indiferent de puterea aerului condiționat. Setarea unei temperaturi mici implică funcționarea în permanență a ventilatorului și un consum semnificativ de energie.
Așa DA – răcirea graduală – are loc atunci când setezi aerul condiționat la o temperatură de aproximativ 24-25ᵒC și îl lași pornit pentru mai mult timp. La această temperatură se va ajunge mult mai ușor, iar odată ce s-a ajuns la temperatura dorită, ventilatorul se va opri, fiind necesară doar întreținerea temperaturii obținute. În acest mod, consumul de energie va scădea semnificativ, ventilatorul fiind componenta care consumă cea mai multă energie electrică.
Ținând cont de aceste două metode, iată un exemplu concret despre măsurile pe care le poți lua, să Fii smart pe energie!
Conform experților EPG, într-o zi obișnuită de vară, aerul condiționat consumă aproximativ 9 kWh cu metoda forțată și 4 kWh cu metoda graduală. Această diferență este una importantă deoarece vorbim despre o reducere a consumului de energie de 50% obținută doar prin setarea aparatului de aer condiționat pe 25ᵒC în loc de 18ᵒC. Mai mult, pentru fiecare grad în plus adăugat la temperatura setată la aparatul de aer condiționat, consumul de energie scade cu 0,71 kWh.
Totodată, folosirea aparatului de aer condiționat la temperaturi minime pentru intervale de 30-60 de minute este ineficientă, deoarece temperatura obținută se menține pentru scurt timp. Asta înseamnă că, pentru a te bucura de temperatura dorită mai mult timp, aparatul de aer condiționat trebuie repornit, lucru care duce la o creștere semnificativă a consumului.
De reținut:
- Deși implică funcționarea continuă sau pe o perioadă mai mare de timp a aparatului de aer condiționat, metoda graduală este mai eficientă, dat fiind faptul că nu utilizează ventilatorul la capacitatea sa maximă.
Instalează-ți aplicația myPPC și bucură-te de beneficiile oferite
Serviciile noastre sunt gândite pentru confortul tău de zi cu zi.
Administrează cu ușurință contractele de energie electrică sau gaze naturale, solicită ajutorul în orice problemă, de pe telefonul mobil.
Cele mai bune aparate de aer condiționat din oferta noastră
Dacă ești în căutarea unui aparat de aer condiționat eficient energetic care să te ajute să obții confortul termic dorit în locuință, descoperă mai jos două modele care ar putea fi potrivite pentru tine:
Aparat de aer condiționat LG
Cu un design subțire și modern, aparatul de aer condiționat LG permite o instalare rapidă, indiferent de mediul ambiant și de numărul de persoane implicat în procesul de instalare. Iată ce avantaje are acest aparat:
- funcție control activ al consumului de energie, care îți permite să reglezi consumul de energie printr-o simplă atingere de buton;
- zgomot redus;
- filtru cu protecție dublă care captează particulele de praf și bacteriile;
- funcție 4 Way Auto Swing care reglează fluxul de aer, în funcție de mediul înconjurător.
Aparat de aer condiționat Midea Maestrale
Acesta este un alt aparat modern care contribuie la optimizarea consumului de energie și la menținerea nivelului dorit de confort acasă, cu ajutorul funcțiilor sale moderne, precum:
- control wi-fi care îți permite să ajustezi modul de funcționare de la distanță;
- diagnostic inteligent;
- flux de aer 3D în toată încăperea;
- încălzire la mediu scăzut;
- răcire ambientală ridicată.
Dacă ești client rezidențial PPC, poți să achiziționezi un aparat de aer condiționat în tranșe egale, începând de la 129 de lei pe lună. Livrarea are loc în maximum 72 de ore de la confirmarea comenzii, iar instalarea este inclusă în preț și se efectuează în maximum 10 zile calendaristice de la data livrării.
Ai nevoie de un aparat de aer condiționat?
Alege un model de aparat de aer condiționat pe care să-l folosești atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece. Dacă ești client rezidențial PPC, ai posibilitatea de a plăti în tranșe egale, începând de la 129 de lei/ lună.
Studiu de caz: încălzirea și răcirea într-un apartament de 60 mp. Cât consumă un aparat de aer condiționat de 12.000 BTU
Conform EPG, pentru un apartament de 60 mp, este necesar un aparat de aer condiționat de 12.000 BTU. Un preț mediu de achiziție și instalare pentru acesta este de circa 3.000 de lei.
Totodată, pentru același apartament este necesară o centrală tipică pe gaz natural de 24 kWh. Un preț mediu de achiziție și instalare pentru aceasta este de aproximativ 4.200 de lei.
Presupunând că apartamentul este situat într-o clădire termoizolată corespunzător, cu ferestre de termopan și pierderi minime de căldură la nivelul acoperișului și subsolului, costurile comparative cu încălzirea și răcirea folosind un aparat de aer condiționat sunt următoarele:
Aparatele cu aer condiționat moderne îți oferă posibilitatea de a le folosi atât pentru funcția de răcire, cât și pentru cea de încălzire a unei încăperi, fără o prea mare diferență de consum. Când alegi un aparat cu funcții de optimizare a consumului de energie și când adopți un comportament inteligent în acest sens, poți obține confortul termic dorit fără prea mult efort și fără costuri prea mari.
Nu uita că stă în puterea ta să faci schimbări, iar noi suntem alături de tine, deoarece nevoile tale sunt prioritare pentru noi.